Na hlavný obsah

Rusko tvrdí, že na Ukrajine použilo nadzvukové rakety Kinžal

Majú dolet asi 2 000 kilometrov.

V rámci „špeciálnej operácie“ na Ukrajine použila ruská armáda v piatok (18. 3:) po prvý raz svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal (Dýka) na zničenie skladu zbraní na západe krajiny. Informovala o tom agentúra AFP odvolávajúca sa na ruské médiá.

„Letecký raketový systém Kinžal s nadzvukovými aerobalistickými strelami zničil veľký podzemný sklad obsahujúci rakety a leteckú muníciu,“ cituje ruská agentúra RIA Novosti zo sobotňajšieho (19. 3.) vyhlásenia ruského ministerstva obrany. Sklad sa nachádzal v obci Deľatyn v Ivano-Frankivskej oblasti.

Rakety sú určené na pozemné alebo námorné ciele

Hovorca ruského ministerstva obrany sa pre AFP k nasadeniu rakety odmietol vyjadriť.

Ch-47M2 Kinžal je hypersonická balistická raketa typu vzduch-zem s udávaným doletom 2 000 kilometrov. Je určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov. Odpáliť ju môžu zo stíhačiek MiG-31 a strategických bombardérov Tu-22M3M.

Raketu môžu manévrovať v každej fáze letu. Môže niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu.

Strely Kinžal začlenila ruská armáda do svojej výbavy v decembri 2017 a patria medzi šesť nových ruských strategických zbraní, ktoré 1. marca 2018 predstavil prezident Vladimir Putin.

Deľatyn sa nachádza na úpätí Karpát južne od mesta Ivano-Frankivsk. Rovnomenná oblasť má 50 kilometrov dlhú hranicu s Rumunskom, ktoré je členom NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet