Na hlavný obsah

Mierové rokovania: Rusko tvrdí, že obmedzí vojenské aktivity v okolí Kyjeva

Hovorí o zlepšení vzájomnej dôvery.

Mierové rokovania: Rusko tvrdí, že obmedzí vojenské aktivity v okolí Kyjeva
Ukrajinskí vojaci stoja neďaleko frontovej línie v Brovary - na predmestí Kyjeva. Foto: TASR/AP

Rusko výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu. Oznámil to v utorok (29. 3.) po ukončení mierových rokovaní medzi delegáciami Kyjeva a Moskvy námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin.

Krok zdôvodnil zlepšením vzájomnej dôvery a vytvorením podmienok vhodných na dosiahnutie dohody, píše agentúra TASS.

„V súvislosti s tým, že rokovanie a prípravy dohody o neutralite a bezjadrovom štatúte Ukrajiny prešli do praktickej fázy, rozhodli sme sa podstatne znížiť vojenskú aktivitu v oblasti Kyjeva a Černihiva,“ uviedol Fomin. Toto rozhodnutie podľa neho prijali s cieľom zvýšiť vzájomnú dôveru a vytvoriť nevyhnutné podmienky pre ďalšie rokovania.

Stretnutie Putina a Zelenského?

Vedúci ruskej delegácie Vladimir Medinskij povedal, že na rokovaniach sa uskutočnila „zmysluplná diskusia“ a že ukrajinské požiadavky predložia ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Medinskij okrem toho uviedol, že by sa mohlo uskutočniť i stretnutie Putina s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Po dnešnej zmysluplnej diskusii sme sa dohodli a navrhujeme riešenie, podľa ktorého by sa stretnutie hláv štátov mohlo uskutočniť súčasne s parafovaním dohody ministrami zahraničných vecí,“ povedal Medinskij.

„Pod podmienkou rýchlej práce na dohode a nájdenia kompromisu bude možnosť uzatvorenia mieru oveľa bližšie,“ dodal šéf ruskej delegácie vyjednávačov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet