Na hlavný obsah

Boje pri Kyjeve a Černihive pokračovali napriek prísľubu Rusov, tvrdia Ukrajinci

Podľa Denysenka pokračuje ostreľovanie.

Boje pri Kyjeve a Černihive pokračovali napriek prísľubu Rusov, tvrdia Ukrajinci
Ukrajinský vojak stojí na zničenom ruskom armádnom vozidle pri Černihive. Foto: SITA/AP

Varovanie pred ruskými náletmi platilo v noci na stredu (30. 3.) prakticky po celej Ukrajine. Ruské sily ostreľovali mestá v Donbase, Černihivskej a Chmelnyckej oblasti. Uviedol to poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko.

Napriek ruským prísľubom obmedziť bojové operácie pri Kyjeve a Černihive sa v noci podľa Denysenka bojovalo na oboch miestach. Ťažká situácia podľa poradcu ďalej trvá v obkľúčenom Mariupole, kde podľa BBC pokračujú pouličné boje.

Hovorí o striedaní síl

„Pokračuje ostreľovanie a bojové akcie,“ povedal Denysenko podľa agentúry Unian o situácii v Černihive. Skoro celú noc sa podľa bojovalo v okolí mesta Irpin pri Kyjeve.

„Preto zatiaľ nemožno hovoriť o tom, že Rusi obmedzujú intenzívnosť bojových operácií na kyjevskom a černihivom smere,“ povedal. Časť ruských jednotiek a bojovej techniky síce stiahli do Bieloruska, ale „podobá sa to skôr striedaniu síl a hojeniu rán reálnemu pozastaveniu bojových akcií“, dodal.

V meste Irpin, odkiaľ dokázali ukrajinskí obrancovia v posledných dňoch vytlačiť ruské sily, je podľa poradcu „veľa mín a výbušných nástrah, zamínované sú dokonca aj mŕtvoly“.

Opravíme Černihiv, hlási

O ostreľovaní Černihivu a priľahlej oblasti – v rozpore s ruskými vyhláseniami – informoval tiež gubernátor Vjačeslav Čaus. Podľa neho paľba poškodila obytné domy, infraštruktúru, knižnice a nákupné strediská. „Nepriateľ celú noc ostreľoval Černihiv. Ale všetko opravíme a náš Černihiv bude ešte lepší, ako býval,“ ubezpečil.

Čaus predtým pre BBC povedal, že po pondelkovom (28. 3.) ostreľovaní mesta museli hospitalizovať 35 ranených, z ktorých niektorí zraneniam podľahli. Ďalším museli amputovať končatiny. Márnice sú podľa neho preplnené, a tak musia hľadať mrazničky pre uschovanie tiel a nástroje na kopanie hrobov.

„Rusi často hovoria jedno, ale robia druhé. Až čas ukáže, koľko pravdy je v ruských slovách. Teraz k nim pristupujeme veľmi obozretne,“ poznamenal Čaus o ruských prísľuboch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet