Na hlavný obsah

Ukrajina pripustila neutralitu, ak jej Rusko poskytne bezpečnostné záruky

Rusi tiež musia zastaviť paľbu.

Ukrajina pripustila neutralitu, ak jej Rusko poskytne bezpečnostné záruky
Mierové rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v tureckom Istanbule. Foto: TASR/AP

Ukrajinská delegácia na utorňajších rokovaniach v Istanbule navrhla ruskej strane systém bezpečnostných záruk. Ak by fungoval, Kyjev prijme neutrálny štatút Ukrajiny, uviedol podľa agentúry Reuters jeden z ukrajinských vyjednávačov.

Najprv však podľa neho musí na celej Ukrajine zavládnuť mier. Podľa šéfa ruskej delegácie boli rokovania konštruktívne, návrhy Kyjeva si teraz preštuduje ruský prezident Vladimir Putin.

Posun pri rokovaní podľa ukrajinskej delegácie stačí na to, aby sa Putin stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Podľa ruskej delegácie sa stretnutie na najvyššej úrovni môže uskutočniť len v prípade, že dohodu potvrdia ministerstvá zahraničia.

„Svoje územie neposkytneme cudzím vojenským základniam, rovnako ako na svojom území nerozmiestnime vojenské kontingenty a nebudeme vstupovať do vojensko-politických aliancií,“ uviedol vyjednávač Oleksandr Čalyj k ukrajinskej neutralite.

Konkrétne návrhy

Návrhy Kyjeva by tiež zahŕňali 15-ročné konzultačné obdobie o štatúte Ruskom anektovaného Krymu a mohli by nadobudnúť účinnosť len v prípade úplného prímeria, povedali vyjednávači v Istanbule. Akúkoľvek dohodu tiež musia schváliť Ukrajinci v referende.

V ukrajinskom návrhu sa hovorí aj o tom, že Rusko nebude oponovať ukrajinskému členstvu v Európskej únii, uviedol šéf ruskej delegácie Vladimir Medinskij.

Ide o doteraz najpodrobnejšie a najkonkrétnejšie návrhy, ktoré Ukrajina v súvislosti s dohodou s Ruskom zverejnila, napísala agentúra Reuters. Garantmi navrhovaného bezpečnostného systému by sa mohli stať Poľsko, Izrael, Turecko a Kanada, uviedla ukrajinská delegácia.

Rokovanie tímov Ukrajiny a Ruska v istanbulskom paláci Dolmabahče na európskom brehu Bosporu trvalo zhruba štyri hodiny. Išlo o prvé osobné stretnutie oboch delegácií od 7. marca, medzitým rokovali prostredníctvom videokonferencií.

Obe strany dosiahli doteraz „najvýznamnejší pokrok“, uviedol turecký minister zahraničia Mevlut Čavošoglu. Rokovania v stredu (30. 3.) však pokračovať nebudú, nasledovať by mala až schôdzka ministrov zahraničia.

Na programe je podľa šéfa tureckej diplomacie aj stretnutie Putina a Zelenského, časovo ale takéto rokovanie nespresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet