Na hlavný obsah

Rusko vyhlásilo nad Donbasom bezletovú zónu

Ide o región na východe Ukrajiny.

Rusko vyhlásilo nad Donbasom bezletovú zónu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rusko vyhlásilo nad územím východoukrajinského Donbasu bezletovú zónu. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News, ktorá sa odvolala na agentúru Interfax citujúcu vyjadrenie predstaviteľa proruského vedenia v Donecku.

Donbas leží na východe Ukrajiny a tvoria ho Donecká a Luhanská oblasť. Na časti území týchto regiónov proruskí separatisti vyhlásili samozvané republiky, ktoré Rusko nedávno uznalo za nezávislé štáty.

Britská televízia Sky News pripomenula, že vyhlásenie bezletovej zóny znamená zákaz všetkých alebo určitých typov lietadiel lietajúcich cez určený vzdušný priestor.

NATO bezletovú zónu nad Ukrajinou odmieta

Štáty, ktoré zavádzajú bezletovú zónu, by mali byť pripravené zostreliť každé lietadlo, ktoré naruší tento priestor. Vyhlásenie bezletovej zóny možno použiť napríklad na ochranu cieľov na zemi, napríklad civilistov utekajúcich do bezpečia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj od začiatku konfliktu nalieha na Západ, aby vyhlásil nad Ukrajinou bezletovú zónu.

V reakcii na to ruský prezident Vladimir Putin upozornil každého, kto by vyhlásil bezletovu zónu, že by to bol vstup do ozbrojeného konfliktu.

Väčšina predstaviteľov USA, NATO, ale i európskych štátnikov zavedenie bezletovej zóny odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet