Na hlavný obsah

Rusko vyhlásilo prímerie pri Mariupole, podľa úradov ho ale nedodržiava

Podľa zástupcu starostu mesto stále ostreľujú.

Rusko vyhlásilo prímerie pri Mariupole, podľa úradov ho ale nedodržiava
Ukrajinskí vojaci sedia vo vojenskom vozidle v meste Mariupoľ v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruská armáda nedodržiava dočasné prímerie pozdĺž celej evakuačnej trasy z Mariupolu, ktorá je súčasťou dohodnutého humanitárneho koridoru. Ruské vojská toto mesto podľa zástupcu starostu dokonca stále ostreľujú. Informovali o tom agentúra Reuters a stanica BBC s odvolaním sa miestnych činiteľov.

„Rusi nás stále ostreľujú. Je to šialené,“ povedal zástupca mariupolského starostu Serhij Orlov s tým, že momentálne je evakuácia civilného obyvateľstva nemožná. Civilisti sú podľa neho pripravení z mesta odísť, ale kvôli ostreľovaniu nemôžu.

„Rokujeme s ruskou stranou, aby sme mohli potvrdiť, že prímerie platí pozdĺž celej evakuačnej trasy,“ uvádza sa vo vyhlásení mariupolskej mestskej rady.

Trasa tohto dohodnutého humanitárneho koridoru je Mariupol – Nikolske – Rozivka – Polohy – Orichiv – Záporožie, uvádza britský denník The Guardian. Mariupol a Záporožie sú od seba vzdialené zhruba 226 kilometrov.

Ukrajinská vláda pre Reuters priblížila, že plánuje evakuovať približne 200 000 z Mariupolu a 15 000 z mesta Volnovacha. Garantom prímeria je podľa Kyjeva organizácia Červený kríž.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko navyše podľa Reuters avizoval, že humanitárnych koridorov a evakuačných prímerí bude viac. „Určite bude viac takýchto dohôd, ktoré sa budú týkať všetkých ostatných (ukrajinských) území,“ povedal Heraščenko.

Predstaviteľ Mariupolu predtým uviedol pre agentúru AP, že civilisti môžu bezpečne opustiť Mariupol v čase od 11.00 h do 16.00 h miestneho času (od 10.00 h do 15.00 h SEČ). Dočasné prímerie v okolí miest Mariupol a Volnovacha sa malo podľa ruských úradov začať o 8.00 h SEČ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet