Na hlavný obsah

Rusko zablokovalo prístup k sociálnym sieťam facebook a twitter

Argumentujú to diskrimináciou ruských médií.

logo facebooku na pozadí ruskej vlajky
Ilustračná snímka.Foto: Twitter – Forbes
Foto: Twitter – Forbes

Ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti facebook. Oznámila to v piatok (4. 3.) ruská cenzúrna služba Roskomnadzor, informovali agentúry AFP a Reuters.

Agentúra Interfax informovala, že Roskomnadzor zablokoval aj prístup k ďalšej sociálnej sieti – twitter.

„(V piatok) bolo prijaté rozhodnutie zablokovať prístup k facebooku na území Ruskej federácie,“ uviedol Roskomnadzor, ktorý sa pri tomto rozhodnutí odvolal na „26 prípadov diskriminácie ruských médií“ zo strany facebooku.

Redaktor AFP, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Moskve, potvrdil, že facebook nefunguje. Stále mal však prístup k sociálnej sieti instagram, ktorú taktiež vlastní spoločnosť Meta. K zablokovaniu facebooku ruské úrady pristúpili týždeň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Podľa Roskomnadzoru prišlo k spomínaným prípadom diskriminácie ruských médií od októbra 2020 po tom, ako sociálna sieť obmedzila prístup k štátnej televízii RT a ruskej agentúre RIA Novosti.

Spoločnosť Meta tento krok Ruska zatiaľ nekomentovala. Tento týždeň však uviedla, že v Európskej únii obmedzuje prístup k televízii RT a agentúre Sputnik a že na globálnej úrovni znižuje obsah uverejňovaný ruskými štátnymi médiami na ich účtoch na facebooku a instagrame.

Tento krok je súčasťou bezprecedentného zásahu ruských úradov proti nezávislým médiám či aktivistom, ku ktorému pristúpili po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.

Niektoré kľúčové ruské liberálne médiá ukončili v uplynulých dňoch svoju činnosť, pričom nedávno prijatý ruský zákon umožňuje na niekoľko rokov uväzniť tých, ktorí zverejňujú „nepravdivé informácie“ o vojne na Ukrajine, čo mnohé médiá prinútilo k tomu, aby prestali pokrývať udalosti v tejto krajine, s ktorou Rusko susedí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet