Na hlavný obsah

Rusko zastaví konflikt, ak Ukrajinci prestanú bojovať, povedal Putin Erdoganovi

Erdogan vyzval na vyhlásenie prímeria na Ukrajine.

Rusko zastaví konflikt, ak Ukrajinci prestanú bojovať, povedal Putin Erdoganovi
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Rusko zastaví svoje vojská na Ukrajine len v prípade, že Ukrajinci prestanú bojovať a splnia požiadavky Moskvy, povedal podľa Kremľa ruský prezident Vladimir Putin pri svojom telefonáte tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Ten zase podľa vyjadrenia Ankary Putina vyzval na okamžité vyhlásenie pokoja zbraní, otvorenie humanitárnych koridorov a podpísanie mierovej dohody s Kyjevom.

Turecko už skôr označilo ruskú inváziu na Ukrajinu za neprijateľnú a ponúklo sa ako sprostredkovateľ pri prípadných rokovaniach o mieri. Zatiaľ však na Moskvu neuvalilo žiadne sankcie.

Telefonát trval asi hodinu

Erdogan podľa vyjadrenia svojej kancelárie opätovne vyzval Putina, aby spoločne pripravili cestu k mieru. Podľa tureckých médií trval telefonát asi hodinu.

„Bezodkladné vyhlásenie všeobecného prímeria by uľahčilo dospieť k politickému riešeniu, ako aj poskytnúť potrebnú humanitárnu pomoc,“ povedal Erdogan, pričom Putina vyzval, aby umožnil vytvorenie humanitárnych koridorov na Ukrajine.

Putin na Erdoganove výzvy odvetil, že zastaví svoje vojská len v prípade, že Ukrajinci prestanú bojovať a splnia požiadavky Moskvy. Znovu tiež zopakoval svoje tvrdenie z posledných dní, že „špeciálna vojenská operácia“, ako Kremeľ útoku na Ukrajinu hovorí, ide podľa vopred stanoveného plánu a harmonogramu.

Turecko chce usporiadať stretnutie

Turecko už skôr vyhlásilo, že by bolo naivné sa domnievať, že priame rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom prinesú výsledky, zatiaľ čo stále pokračujú boje. Turecký minister obrany Hulusi Akar povedal, že je naliehavo potrebný pokoj zbraní, aby mohla Ankara evakuovať svojich občanov z Ukrajiny.

Erdogan, ktorý v minulosti nazval Putina priateľom, je iba tretím lídrom niektorej z krajín NATO, ktorý s ruským prezidentom hovoril od vypuknutia invázie.

Putin telefonoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem a niekoľkokrát aj s francúzskou hlavou štátu Emmanuelom Macronom. Osobne sa okrem toho stretol s izraelským premiérom Naftalim Bennettom.

Ankara už skôr uviedla, že by chcela na konci budúceho týždňa usporiadať stretnutie šéfov diplomacie Ruska a Ukrajiny na juhu Turecka. Obe strany ponuku prijali, nie je však jasné, či sa nakoniec zúčastní, podotýka agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet