Na hlavný obsah

Rusko zastavilo mierové rokovania s Japonskom

Dôvodom sú sankcie za inváziu na Ukrajinu.

Rusko zastavilo mierové rokovania s Japonskom
Ľudia protestujú proti ruskej invázii na Ukrajine v Japonsku. Foto: TASR/AP

Rusko neplánuje pokračovať v mierových rozhovoroch s Japonskom pre sankcie, ktoré proti nemu východoázijská krajina zaviedla v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. 

Vo vyhlásení to uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Uzavretiu mierovej dohody doteraz bránil spor o južné Kurilské ostrovy.

Moskva a Tokio už desiatky rokov rokujú s cieľom uzavrieť mierovú zmluvu po druhej svetovej vojne. Hlavnou prekážkou zostávajú nezhody ohľadom južnej časti Kurilských ostrovov Kunašir, Iturup a Šikotan a ostrovčekov Habomaj.

Rusko v rokovaniach nebude pokračovať

Sovietski vojaci ich po kapitulácii Japonska na sklonku druhej svetovej vojny obsadili a súostrovie sa pripojilo k ZSSR. Japonsko si južnú časť – ktorú nazýva Severné územie – nárokuje. Moskva tvrdí, že ide o neoddeliteľnú súčasť Ruskej federácie.

„Všetka zodpovednosť za poškodenie vzájomnej spolupráce a záujmov Japonska leží na Tokiu, ktoré sa úmyselne rozhodlo pre protiruskú cestu namiesto toho, aby rozvíjalo vzájomne prospešnú spoluprácu a kladné susedské vzťahy,“ napísala vo vyhlásení ruská diplomacia spoločne s tým, že vo vyjednávaní o podpise mierovej dohody „nemieni pokračovať“.

Tvrdé sankcie proti Rusku

Japonsko podobne ako viaceré ďalšie krajiny sveta zaviedlo proti Rusku prísne sankcie, keď ruské jednotky vpadli na konci februára na Ukrajinu.

Zmrazilo okrem iného majetok ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ďalším ruským činiteľom, uvalilo sankcie na ruskú centrálnu banku a pripojilo sa k USA a EÚ vo vylúčení niektorých ruských bánk z platobného systému SWIFT.

Okrem ukončenia mierových rozhovorov nebudú môcť japonskí občania bez víza cestovať na juhokurilské ostrovy. Moskva tiež rozhodla o ukončení spoločných hospodárskych aktivít na ostrovoch.

Japonský premiér Fumio Kišida sa v sobotu (19. 3.) stretol so svojím indickým náprotivkom Nárendrom Módím, ktorého sa snažil presvedčiť, aby India odsúdila ruskú inváziu na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet