Na hlavný obsah

Rusku sa stále nedarí dostať do Kyjeva, prišlo vraj o päť stíhačiek

Ukrajinská armáda drží obranu Kyjeva.

Rusku sa stále nedarí dostať do Kyjeva, prišlo vraj o päť stíhačiek
Na ilustračnej snímke pohľad na ukrajinský Kyjev. Foto: RTVS

Ruským vojskám sa podľa serveru RBK Ukrajina ani šiesty deň od začatia invázie nepodarilo preniknúť do metropoly Kyjeva. Ukrajinské sily podľa ministerstva obrany za pondelok (28. 2.) pravdepodobne zostrelili päť ruských stíhačiek a jeden vrtuľník.

Informácie o ruských stratách nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinská armáda a ďalšie zložky naďalej držia obranu Kyjeva a odrážajú útoky protivníka, uviedol server RBK Ukrajina vo svojej správe o situácii v Kyjeve. „V danej chvíli je situácia pod kontrolou, ruské vojská v meste nie sú,“ napísal. Generálny štáb predtým oznámil, že sa ruské jednotky v noci na utorok (1. 3.) pokúsili obnoviť ofenzívu proti hlavnému mestu.

Podľa satelitných snímok americkej spoločnosti Maxar Technologies sa ku Kyjevu približuje kolóna ruských vozidiel, ktorá je dlhá až 64 kilometrov.

Zostrelené stíhačky

Ministerstvo obrany Ukrajiny v utorok uviedlo, že za pondelok 28. februára bolo zostrelených päť ruských stíhačiek, podľa predbežných údajov pravdepodobne Su-30 a Su-35. Blízko Kyjeva bola tiež zostrelená ruská raketa s plochou dráhou letu a tiež vrtuľník.

Ukrajinské lietadlá podľa ministerstva podnikli niekoľko náletov na ruské kolóny vozidiel a bezpilotné lietadlo Bayraktar zničil dva ruské systémy protivzdušnej obrany Buk a rovnako jeden tank.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (28. 2.) vyzval na vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, kvôli riziku vojny s Ruskom, ale Spojené štáty odmietli krok podporiť.  Podľa USA by tento krok znamenal vojnu USA s Ruskom.

Rusko v ten istý deň oznámilo, že ovládlo nebo nad celou Ukrajinou.

Útoky na Kyjev pokračujú

V noci z pondelka (28. 2.) na utorok (1. 3.) pokračovali útoky na Kyjev a Charkov. V Charkove sa terčom ruskej armády stali podľa tamojšieho primátora Ihora Terechova trafostanice, píše agentúra DPA.

Útoky v tomto meste spôsobujú problémy s dodávkami elektriny a vody. V pondelok si útoky v Charkove vyžiadali najmenej 11 obetí na životoch a desiatky zranených. Zničených bolo 87 obytných budov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet