Na hlavný obsah

Ruský dron mal narušiť vzdušný priestor Poľska

Ukrajinská armáda ho údajne po prelete hraníc zneškodnila.

Ruský dron mal narušiť vzdušný priestor Poľska
Na snímke ruský dron Forpost. Foto: Wkimedia Commons - Voľné dielo

Ukrajinské ozbrojené sily v noci z pondelka (14. 3.) na utorok (15. 3.) uviedli, že spozorovali ruský dron, ktorý sa dostal do vzdušného priestoru Poľska, teda členskej krajiny NATO.

Ukrajinci ho po prílete nad územie Ukrajiny zostrelili, píše na základe vyhlásenia ukrajinskej armády americký denník Wall Street Journal. Informácie sa ale nedajú objektívne overiť.

Ukrajinci sa domnievajú, že uvedený ruský dron mal za úlohu sledovať výcvikové stredisko v meste Javoriv neďaleko poľských hraníc, ktoré bolo v nedeľu (13. 3.) terčom ruských útokov. Ako uviedol denník The Times, malo ísť o dron Forpost, ktorý je licencovanou ruskou kópiou podobného izraelského stroja.

Denník pripomenul, že predstavitelia NATO v súvislosti s nedeľňajším útokom približne 16 kilometrov od poľských hraníc povedali, že Aliancia bude reagovať silou na akýkoľvek útok na Poľsko či iného člena Aliancie.

Nejde o prvý incident s prieskumným lietadlom v ostatných dňoch. Vo štvrtok (10. 3.) sa na predmestí chorvátskej metropoly Záhreb zrútil dron Tupolev Tu-141 ruskej výroby, no neznámeho pôvodu. Stroj údajne niesol 120-kilogramovú bombu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet