Na hlavný obsah

Ruský nálet na nemocnicu v Mariupole si vyžiadal najmenej tri obete

Zahynulo aj šesťročné dieťa.

Ruský nálet na nemocnicu v Mariupole si vyžiadal najmenej tri obete
Pohotovostné zložky odnášajú zranenú tehotnú ženu z mariupolskej nemocnice, ktorú zbombardovali Rusi. Foto: TASR/AP

Traja ľudia vrátane malého dievčaťa zahynuli pri stredajšom (9. 3.) útoku ruských síl na detskú nemocnicu s pôrodnicou v ukrajinskom meste Mariupol. Vo štvrtok (10. 3.) o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá sa odvolala na tamojších predstaviteľov.

O život pri bombardovaní nemocnice s pôrodnicou prišlo aj šesťročné dieťa, povedal pre britskú stanicu BBC zástupca starostu Mariupola Sergej Orlov. Dodal, že pri útoku utrpelo zranenia 17 ľudí.

Orlov uviedol: „Posledná informácia, ktorú sme dostali v súvislosti s obeťami, je taká, že väčšina návštevníkov bola v protileteckom kryte.“

„Medzi spomínanými 17 zranenými ľuďmi sú väčšinou tehotné ženy a lekári, ktorí v tejto nemocnici pracujú,“ vysvetlil Orlov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil tento ruský útok za „vojnový zločin“ a vyzval medzinárodné spoločenstvo na okamžité vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Nálet odsúdil okrem iného britský premiér Boris Johnson, Biely dom alebo hovorca OSN.

Ruský diplomat pri OSN Dmitrij Poljanskij naopak tvrdí, že správa o ruskom útoku na detskú nemocnicu v Mariupole je nepravdivá – vyhlásil, že budova bola v minulosti pôrodnicou, ale už dlhší čas ju používa armáda.

Mariupolská mestská rada vo štvrtok ďalej uviedla, že ruské jednotky „cielene a bezohľadne ničia civilné obyvateľstvo Mariupolu“.

Strategicky dôležitý prístav pri Azovskom mori čelí už viac ako týždeň obliehaniu ruskými silami a humanitárna situácia v meste, kde žije vyše 400 000 ľudí je podľa vicepremiérky Ukrajiny Iryny Vereščukovej katastrofálna. Mesto je bez vody, tepla, jedla či vody. Doterajšie snahy o evakuáciu obyvateľov cez humanitárne koridory v prípade Mariupolu zlyhali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet