Na hlavný obsah

Ruský útok na základňu pri poľských hraniciach si vyžiadal už 35 obetí

Ďalších 134 ľudí utrpelo zranenia.

Ruský útok na základňu pri poľských hraniciach si vyžiadal už 35 obetí
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri ruskom raketovom útoku na vojenskú základňu v meste Javoriv, ktoré sa nachádza len zhruba 20 kilometrov od poľských hraníc a 50 kilometrov od centra Ľvova, v nedeľu (13. 3.) zahynulo deväť ľudí. Ďalších 134 ľudí utrpelo zranenia.

S odvolaním sa na gubernátora Ľvovskej oblasti Maksyma Kozyckého o tom informovala agentúra Reuters. Táto časť Ukrajiny zatiaľ zostávala od vojenského konfliktu do veľkej miery ušetrená, do Ľvova a okolia sa uchýlila časť Ukrajincov utekajúcich pred konfliktom.

Rovnakú bilanciu mŕtvych aj zranených zverejnil okrem gubernátora Kozyckého aj starosta Ľvova Andrij Sadovyj.

Svedok agentúre Reuters oznámil, že zo smeru od vojenskej základne odiľlo 19 sanitiek so sirénami. Ľvovský gubernátor uviedol, že ruské jednotky vypálili na stredisko tridsať rakiet.

Výbuchy v Ľvove a okolí počul v noci na nedeľu štáb americkej stanice CNN, ktorý sa nachádza v oblasti, a svedkovia ich potvrdili aj stanici BBC. Explózie boli počuť tiež v poľskom meste Przemyšl, uviedla spravodajkyňa agentúry DPA.

Výzvy na bezletovú zónu

„Toto je nový teroristický útok na mier a bezpečnosť blízko hranice EÚ- NATO,“ napísal na twitteri ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Podľa neho na základni, ktorá sa nazýva Medzinárodné centrum pre udržanie mieru a bezpečnosti, pôsobili aj zahraniční vojenskí inštruktori a slúžila predovšetkým pre výcvik jednotiek do medzinárodných misií.

Či boli zahraniční inštruktori na základni aj v čase útoku, nie je zatiaľ jasné. Reznikov znovu vyzval Západ, aby zaviedol nad Ukrajinou bezletovú zónu.

Varovné protiletecké sirény sa ráno rozozneli v niekoľkých ukrajinských miest, a to vrátane Charkova, Kyjeva či Odesy, uviedol spravodajský portál The Kyiv Independent.

Podľa portálu boli výbuchy počuť aj v meste Ivano-Frankivsk, ktoré leží asi 150 kilometrov východne od slovenských hraníc a zhruba 110 kilometrov južne od Ľvova.

Starosta Ivano-Frankivsku Ruslan Marcinkiv na facebooku napísal, že terčom útoku sa stalo miestne letisko. „Pripomínam, že cieľom nepriateľa je zasiať paniku a strach,“ dodal starosta. Podľa predbežných informácií si útok na letisko v Ivano-Frankivsku nevyžiadal žiadne obete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet