Na hlavný obsah

Ruský vyšetrovací výbor sa zaoberá pomaľovaním pamätníka na Slavíne

Neznámy páchateľ použil modrú a žltú farbu.

Ruský vyšetrovací výbor sa zaoberá pomaľovaním pamätníka na Slavíne
Na snímke pomaľovaný vojenský pamätník Slavín. Foto: Polícia SR - Facebook

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) sa začal zaoberať prípadom zo začiatku marca. Neznámy páchateľ vtedy natrel časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave farbami ukrajinskej vlajky. Sledkom o tom informuje na svojom webe.

Podľa jeho vyjadrenia bol tento „nezákonný čin zameraný proti záujmom Ruska v oblasti uchovávania historickej pamäti o činnosti ZSSR počas druhej svetovej vojny a jeho rozhodujúcej úlohy vo víťazstve nad fašizmom“.

Na Slavíne je pochovaných 6 845 vojakov Červenej armády, medzi ktorých okrem Rusov patrili aj Ukrajinci či Bielorusi.

Predseda Sledkomu Alexandr Bastrykin poveril hlavný vyšetrovací odbor, aby v rámci trestného konania preveril všetky okolnosti prípadu. O informácie má požiadať aj ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vyčistenie stálo takmer 7 000 eur

Slavín, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, spravuje bratislavské mestské pohrebníctvo Marianum.

Po odsúhlasení technologického postupu krajským pamiatkovým úradom začala špecializovaná firma práce na odstránení farieb 9. marca, v ten deň ich aj dokončila.

„Suma za kompletné vyčistenie Slavína bola vo výške 6 900 eur, financie išli z rozpočtu mestskej príspevkovej organizácie Marianum,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Okrem Slavína neznámi vandali po ruskej invázii na Ukrajinu žltou a modrou farbou pomaľovali aj sovietsky vojenský pamätník vo Svidníku či pamätník vojakov sovietskej armády v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko