Na hlavný obsah

Ruským špiónom ponúkli protestujúci v Bratislave odvoz traktorom na letisko

Odsúdili vojnové zločiny na Ukrajine.

Ruským špiónom ponúkli protestujúci v Bratislave odvoz traktorom na letisko
Na snímke uprostred organizátor z iniciatívy Mier Ukrajine Marián Kulich poskytuje rozhovor počas protestného zhromaždenia pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave. Foto: TASR

Iniciatíva Mier Ukrajine: Za vašu a našu slobodu na stredajšej (16. 3.) protestnej akcii pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave dôrazne odsúdila pôsobenie ruských agentov na Slovensku. Privítala rozhodnutie rezortu diplomacie o okamžitom vyhostení ruských diplomatov.

Zároveň žiada dôkladné prešetrenie skutkov a okamžité vyvodenie zodpovednosti voči všetkým z nich.

“Rozhodli sme sa ich v rámci našej špeciálnej vyhosťovacej operácie vyprevadiť a ponúkame im urýchlený odvoz domov zo Slovenska na traktore. My ich radi bezplatne odvezieme na letisko smer Moskva, uviedol jednej z členov iniciatívy Marián Kulich. Traktor má tiež symbolizovať odpor ukrajinského ľudu proti ruskej agresii.

traktor pomaľovaný ukrajinskými farbami počas protestného zhromaždenia iniciatívy Mier Ukrajine ruským veľvyslanectvom
Na snímke traktor pomaľovaný ukrajinskými farbami počas protestného zhromaždenia iniciatívy Mier Ukrajine pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave.Foto: TASR
Foto: TASR

„Iniciatíva Mier Ukrajine takto vzdáva hold nezlomnej obrane Ukrajincov pred okupantmi. Svoju vlasť aktívne bránia aj hrdinskí ukrajinskí farmári na svojich traktoroch – odťahujú nimi ruské tanky namiesto toho, aby siali pšenicu a zabezpečovali jedlo,“ uvádza iniciatíva.

Potrestanie vojnových zločinov

Ľudmila Verbická z iniciatívy však tvrdí, že potrestanie špiónov nestačí. Žiada, aby Medzinárodný trestný súd v Haagu potrestal všetkých, ktorí aktuálne páchajú vojnové zločiny na Ukrajine.

“Nemôžeme sa len prizerať tomu, ako sa na Ukrajine neustále likvidujú snahy civilistov unikať pred bombardovaním, ako ich zabíjajú v obkľúčených mestách bez elektriny a vody,” dodáva Verbická.

Iniciatíva avizuje, že spolu s desiatkami stredoškolákov sa pred ruským veľvyslanectvom zídu opäť v piatok (18. 3.) o 12.00 h. Žiadať budú garanciu bezpečnosti pre humanitárne konvoje a bezpečnú evakuáciu civilistov, medzi ktorými sú najmä starí ľudia, ženy a deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko