Na hlavný obsah

Rusom zostávajú zásoby jedla či munície zhruba na tri dni, tvrdia Ukrajinci

Rovnako je to aj pri palive.

Rusom zostávajú zásoby jedla či munície zhruba na tri dni, tvrdia Ukrajinci
Ilustračné foto - zničený ruský tank na území Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruským vojskám v okupovaných oblastiach Ukrajiny ostávajú potraviny a munícia len na tri dni. Oznámil to v utorok (22. 3.) ráno podľa agentúry Unian generálny štáb ukrajinskej armády.

Podobne je to údajne aj pri pohonných hmotách, ktoré musia dopĺňať z cisternových vozidiel. Podľa velenia ukrajinskej armády za uplynulých 24 hodín zaznamenali zvýšenú aktivitu ruského letectva.

Pokiaľ ide o pohonné hmoty, Rusi podľa generálneho štábu nedokázali zorganizovať potrebné zásobovanie tak, aby vyhovovalo potrebám skupín vojsk.

Zničili vzdušné ciele či hliadkový čln

Ukrajinský generálny štáb v pravidelnej rannej správe tiež informoval, že počas uplynulého dňa zasiahli „viac ako deväť“ vzdušných cieľov nepriateľa.

Išlo o jedno lietadlo, šesť bezpilotných lietadiel a dva vrtuľníky. Počet zostrelených rakiet sa spresňuje. Za posledných 24 hodín pritom zaznamenali zvýšenú aktivitu nepriateľského letectva.

Podľa denníka Ukrajinska pravda ruské sily v noci na utorok ostreľovali z raketometov Grad dve obce v blízkosti mesta Kryvyj Rih.

Ukrajinskí obrancovia ďalej podľa týchto informácií odrazili 13 nepriateľských útokov a zničili 14 tankov, osem bojových vozidiel pechoty, dve obojživelné obrnené transportéry MT-LB, tri delostrelecké systémy a štyri vojenské vozidlá.

Obrancovia Mariupolu navyše zničili hliadkový čln Raptor a systém elektronického boja Leer-3. Na strane nepriateľa padlo spolu asi 300 vojakov, uvádza ukrajinská armáda.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl ďalej konštatoval, že Rusko pokračuje v agresívnom propagandistickom tlaku na Bielorusko, aby sa zapojilo do vojny proti Ukrajine.

Väčšina ruských jednotiek sa zasekla

Britské ministerstvo obrany ráno s odvolaním sa na spravodajské informácie uviedlo, že ukrajinské sily stále bránia juhoukrajinský prístav Mariupol. Pre ruské sily inde na Ukrajine to bol podľa Londýna ďalší deň „obmedzeného postupu, väčšina jednotiek sa zasekla na mieste“.

V Achtyrskom okrese Sumskej oblasti zaznamenali prípady neposlušnosti ruských vojakov. Zhruba 300 ich podľa generálneho štábu odmietlo splniť rozkaz na vedenie nepriateľských akcií a opustilo oblasť operácie na 70 kusoch techniky.

V medzinárodne neuznanej proruskej republike v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny údajne vykonávajú nútenú mobilizáciu chaoticky. Väčšina mobilizovaných nemá žiadnu špecializáciu, pretože nikdy neabsolvovala vojenskú službu.

Rusi reagujú

Svoj brífing malo v utorok dopoludnia aj ruské ministerstvo obrany. Oznámilo, že ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 14 ukrajinských bezpilotných lietadiel vrátane jedného dronu Bayraktar tureckej výroby.

Ruská armáda údajne počas uplynulého dňa zasiahla 137 ukrajinských vojenských objektov. Ruské vrtuľníky v noci zničili deväť ukrajinských tankov, sedem bojových vozidiel pechoty a obrnené transportéry, hlási ďalej ruské ministerstvo obrany.

Dohromady od začiatku konfliktu podľa ruského ministerstva obrany zničili 230 dronov a 181 protilietadlových raketových systémov. Tvrdenia oboch strán za existujúcich vojnových nemožno podmienok overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet