Na hlavný obsah

Šéfky diplomacie žiadajú Taliban, aby zaistil prístup dievčat k vzdelávaniu

Školy zatvorili len pár hodín po ich znovuotvorení.

Šéfky diplomacie žiadajú Taliban, aby zaistil prístup dievčat k vzdelávaniu
Na archívnej snímke afganské študentky odchádzajú zo základnej školy v Kábule. Foto: TASR/AP

Ministerky zahraničných vecí zo 16 krajín sveta vyjadrili v piatok (25. 3.) sklamanie v súvislosti s tým, že dievčatám v Afganistane odopierajú prístup na stredné školy. V spoločnom vyhlásení vyzvali vládnuce hnutie Taliban, aby toto svoje rozhodnutie zmenilo. Informovala o tom agentúra AP.

Taliban v stredu (23. 3.) nariadil zatvoriť dievčenské školy v Afganistane. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako sa za určitých podmienok mali do školských lavíc vrátiť dievčatá navštevujúce 7. – 12. triedu. Zmenu tohto rozhodnutia Taliban nateraz odmieta vysvetliť, dodala AP.      

„Ako ženy a ako ministerky zahraničných vecí sme hlboko sklamané a znepokojené tým, že dievčatám v Afganistane je túto jar odopieraný prístup na stredné školy,“ uvádza sa vo vyhlásení ministeriek zahraničných vecí Albánska, Andorry, Austrálie, Belgicka, Bosny, Británie, Estónska, Kanady, Nemecka, Islandu, Kosova, Malawi, Mongolska, Nového Zélandu, Švédska a Tongy.

Taliban sľuboval otvorenie škôl

Podľa ministeriek je rozhodnutie Talibanu obzvlášť znepokojujúce vzhľadom na to, že jeho predstavitelia opakovane sľubovali, že otvoria „všetky školy pre všetky deti“.

„Vyzývame Taliban, aby zmenil svoje nedávne rozhodnutie a zabezpečil rovnaký prístup ku všetkým úrovniam vzdelávania vo všetkých provinciách krajiny,“ dodali šéfky diplomacie.

Agentúra AP poznamenala, že svet sa zdráha oficiálne uznať nových vládcov Afganistanu, pretože sa obáva, že Taliban zavedie podobné tvrdé opatrenia a obmedzenia – najmä obmedzujúce práva žien na vzdelanie a prácu -, ako keď v krajine vládol koncom 90. rokov.

Ministerky vo svojom vyhlásení deklarovali, že pozorne sledujú, či Taliban plní svoje sľuby. „Budeme ich súdiť podľa ich činov, nie podľa slov,“ upozornili.

Zdôraznili, že prístup k vzdelaniu je ľudským právom, na ktoré má nárok aj každé dievča a žena. Upozornili tiež, že „žiadna krajina si nemôže dovoliť nevyužiť potenciál a talent celého svojho národa“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet