Na hlavný obsah

Šesť onkologických pacientov z Ukrajiny sa lieči v Košiciach

Poskytujú im chemoterapiu.

Šesť onkologických pacientov z Ukrajiny sa lieči v Košiciach
Na snímke budova Východoslovenského onkologického ústavu. Foto: Východoslovenský onkologický ústav - Facebook

Východoslovenský onkologický ústav (VOÚ) sídliaci v Košiciach má vo svojej starostlivosti zatiaľ šiestich pacientov z Ukrajiny.

Povedal to riaditeľ pre zdravotnú starostlivosť a člen predstavenstva VOÚ Igor Jenčo s tým, že na ambulantnej chemoterapii začala prvá pacientka liečbu 4. marca. Prvého pacienta hospitalizovali o dva dni na to.

Onkologicky chorým utečencom z Ukrajiny poskytujú najmä začatie, respektíve pokračovanie v onkologickej liečbe formou chemoterapie a rádioterapie.

„Pacienti mávajú na naše odporúčanie dokumentáciu už preloženú. V niektorých prípadoch je problémom rozdielnosť štandardných liečebných postupov u tej–ktorej diagnózy na Slovensku a na Ukrajine,“ spresnil.

Čo sa týka jazykovej bariéry, ukrajinskí pacienti podľa neho rozumejú väčšine informácií v slovenskom jazyku. Niektorí prichádzajú aj so sprievodnou osobou, ktorá im potrebné veci preloží. Pre pacientov zároveň pripravili základné informované súhlasy s diagnostikou a liečbou v ukrajinčine.

Záujem o prácu vo VOÚ zo strany utečencov z Ukrajiny zatiaľ neevidujú. „Každou potenciálnou žiadosťou sa však budeme zaoberať,“ doplnil Jenčo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny