Na hlavný obsah

Situácia je najvážnejšia v Chersone, Charkove a pri hlavnom meste, tvrdí Kyjev

Rusi ostreľujú aj rezidenčné štvrte.

Situácia je najvážnejšia v Chersone, Charkove a pri hlavnom meste, tvrdí Kyjev
Pohľad na hlavné námestie v Charkove po ostreľovaní miestnej radnice. Foto: TASR/AP

Situácia na Ukrajine je momentálne najzávažnejšia v Chersone na juhu krajiny, v Charkove na východe a severozápadne od hlavného mesta Kyjeva, povedal v utorok (1. 3.) podľa agentúry Unian poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

Ruské sily v utorok vstúpili do Chersonu, uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko. V Charkove si ostreľovanie centra mesta a rezidenčných oblastí vyžiadalo pravdepodobne vyše desať mŕtvych medzi civilným obyvateľstvom.

„Najväčšie ohnisko je Cherson. Tam sa odohrávajú pouličné boje. Druhým ohniskom je severozápadný smer od Kyjeva, kde sa nepriateľ pokúša zoskupiť a preskupiť a my naň podnikáme mohutné delostrelecké údery. Charkov je samozrejme ohniskom,“ uviedol podľa agentúry Unian Arestovyč z prezidentskej kancelárie.

Ruské sily sa dostali do Chersonu, ktorý má asi 290 000 obyvateľov a leží pri ústí Dnepra do Čierneho mora. Budova miestnej správy je stále pod kontrolou Ukrajincov, oznámil podľa agentúry Reuters Vadym Denysenko z ukrajinského ministerstva vnútra. Agentúra AFP s odvolaním sa na miestneho starostu napísala, že ruskí vojaci kontrolujú výjazdy z mesta.

Obkľúčený Charkov

Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov v utorok opäť čelilo viacerým leteckým úderom. Hlásené počty obetí a zranených sa v rôznych zdrojoch líšia. Ráno ruská armáda podnikla raketový útok na sídlo samosprávy charkovskej oblasti, ostreľovaná bola budova aj priľahlé rozľahlé námestie.

Tento útok si podľa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka vyžiadal najmenej desať mŕtvych a 35 zranených. Pri ostreľovaní rezidenčnej štvrte potom podľa AFP zahynulo najmenej osem ľudí. 

Šéf charkovskej oblastnej správy Oleh Synehubov oznámil, že pri útoku v centre zahynulo podľa predbežných údajov najmenej sedem ľudí a zatiaľ nespresnený počet osôb v rezidenčnej oblasti. V Charkove zasiahli tiež budovy opery, filharmónie, univerzity i miestne nemocnice.

Dejiskom ťažkých bojov je tiež Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny. Aj tam ruské sily podľa agentúry Unian ostreľovali rezidenčné štvrte. Poškodili tam niekoľko obytných domov a budovua školy. Počet zranených sa spresňuje, uviedlo na facebooku vedenie mesta.

Pre poškodenie infraštruktúry sa mesto ocitlo bez dodávok teplej vody a elektriny. Mesto je spoločne s Chersonom a Charkovom obkľúčené, udáva podľa agentúry AP britské ministerstvo obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet