Na hlavný obsah

Situácia na frontoch je stále podľa Zelenského napätá

Vyzýva na sprísnenie sankcií proti Rusku.

Situácia na frontoch je stále podľa Zelenského napätá
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára ľuďom prostredníctvom videa. Foto: SITA/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodnotí celkovú situáciu na Ukrajine aj napriek čiastkovým úspechom ukrajinskej armády z ostatných dní ako napätú. Podľa agentúry DPA to hlava štátu v noci na utorok (29. 3.) povedala vo svojom pravidelnom videoposolstve.

Ukrajinskí obrancovia podľa Zelenského dokázali vytlačiť ruské jednotky z mesta Irpiň neďaleko Kyjeva, boje tam aj v ďalších častiach krajiny však pokračujú.

Ruské vojská držia sever Kyjevskej oblasti pod svojou kontrolou a majú naďalej k dispozícii zdroje a sily, uviedol Zelenskyj. Podľa neho sa teraz snaží preskupiť zničené jednotky. Situácia zostáva „veľmi ťažká“ tiež v Černihive, Sumách, Charkove, Donbase a na juhu Ukrajiny, dodal.

Vyzval na sprísnenie sankcií

Zelenskyj opätovne vyzval na sprísnenie sankcií proti Rusku. V súvislosti s možnosťou uvalenia embarga na dodávky ruskej ropy, o ktorom sa v Európskej únii diskutuje, uviedol, že existuje mnoho náznakov, že takéto sprísnenie by nastalo len v prípade, že Moskva použije na Ukrajine chemické zbrane.

„To sa jednoducho nedá opísať slovami. Len sa zamyslite – kam to všetko dospelo! Čakať na chemické zbrane . Nezaslúži si všetko, čo ruská armáda spáchala predtým, ropné embargo?“ citovala Zelenského agentúra Interfax-Ukrajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet