Na hlavný obsah

Škriniar je opäť slovenským futbalistom roka, najlepším trénerom Weiss

Medzi mladíkmi triumfoval Suslov.

Škriniar je opäť slovenským futbalistom roka, najlepším trénerom Weiss
Na snímke najlepší futbalista Slovenska za rok 2021 Milan Škriniar. Foto: TASR

Najlepším futbalistom Slovenska za rok 2021 sa stal obranca Milan Škriniar z Interu Miláno. V 29. ročníku tradičnej ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) obhájil prvenstvá z minulého i predminulého roka.

Cenu Jána Popluhára, slovenského futbalistu 20. storočia, získal 27-ročný obranca tretíkrát za sebou.

„Verím, že v ďalších rokoch budú ocenenia pribúdať, nielen na individuálnej, ale aj na klubovej a reprezentačnej úrovni. Prvé cena je vždy prvá, ale som vďačný za všetky tri. Je to neskutočné, dáva mi to silu ešte zlepšovať sa do ďalšej práce,“ povedal Škriniar.

Na druhom mieste skončil stredopoliar a rekordný osemnásobný víťaz ankety Marek Hamšík, ktorý si minulý rok obliekal dresy IFK Göteborg aj Trabzonsporu.

Tretie miesto obsadil ďalší stredopoliar Juraj Kucka, ktorý po konci minulej sezóny prestúpil z Parmy do Watfordu. O poradí v ankete rozhodlo hlasovaním 33 odborníkov, popredných trénerov a zástupcov médií. Medzi desiatimi finalistami na víťaza prestížnej ankety figurovali opäť výlučne legionári.

Ďalšie ocenenia

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal v 22. ročníku ankety Tomáš Suslov z FC Groningen. Devätnásťročný ofenzívny stredopoliar uspel vo finále v konkurencii Jakuba Kadáka z AS Trenčín, na poste vystriedal minuloročného víťaza Dávida Strelca a stal sa celkovo osemnástym víťazom ankety v tejto kategórii.

„Je to pre mňa veľká česť. Som rád a ďakujem všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na tomto ocenení. Určite sa chcem zlepšovať a možno časom príde aj hlavná cena,“ povedal Suslov.

Výsledky 29. ročníka ankety slávnostne vyhlásili v utorok na galavečere v šamorínskom X-bionic Hotel. Na vyhlasovaní nechýbali hráči národného tímu, keďže si ceny mohli prevziať osobne počas asociačného termínu pred prípravnými zápasmi v Nórsku a s Fínskom v Španielsku.

Najlepším hráčom Fortuna ligy sa stal Vladimír Weiss ml. zo Slovana Bratislava (45 bodov), druhý skončil András Schäfer (DAC Dunajská Streda) a tretí bol Martin Škrtel zo Spartaka Trnava (29 bodov). Weiss na tróne nahradil maďarského stredopoliara Zsolta Kalmára (DAC Dunajská Streda).

Najlepším trénerom sa stal a Cenu Jozefa Vengloša obhájil Vladimír Weiss st. so 64 bodmi. Päťdesiatsedemročný kouč bratislavského Slovana sa trénerom roka stal štvrtýkrát v kariére. Prvé dva triumfy si pripísal ako hlavný kouč Slovenska, pred rokom slávil úspech za prácu na lavičke Gruzínska.

Futbalistkou roka sa jubilejný desiatykrát v kariére stala 30-ročná Dominika Škorvánková z Montpellieru. Na tróne pre kráľovnú vystriedala Máriu Korenčiovú, brankárka Levante obsadila druhú priečku.

V Šamoríne tiež uviedli päť nových mien do Siene slávy slovenského futbalu (SSSF) – in memoriam Imrich Stacho a Ferdinand Daučík, ktorých doplnili Ján Švehlík, Jozef Barmoš a Ján Kozák. Cenu fanúšikov získal takisto Milan Škriniar. Tešil sa už štvrtýkrát, čím prekonal Martina Škrtela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport