Na hlavný obsah

Slováci ubytovávajú utečencov doma

Pomoc ponúkajú bezplatne.

Ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, pomáhajú mnohí Slováci. Okrem materiálnej a finančnej pomoci ponúkajú bezplatne aj vlastné domy, nevyužité byty či chaty. Ukrajinskí utečenci našli útočisko aj v dedinke v okrese Sobrance.

64-ročný Jaroslav s manželkou, dcérou a 10 ročným vnukom strávil v aute 34 hodín, kým sa im podarilo prekročiť slovensko-ukrajinskú hranicu. V dedinke Vojnatina na východe Slovenska našli bezpečie v rodinnom dome, kde ich nezištne prichýlili miestni obyvatelia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ľudia nás prijali veľmi vrúcne, vyspali sme sa a už bola hotová káva a zakúrené v piecke,“ uviedol ukrajinský utečenec Jaroslav.

Dom, v ktorom našli útočisko, im ponúkol obyvateľ Vojnatiny Martin. Aj keď túto ukrajinskú rodinu vôbec nepoznal, s pomocou nezaváhal ani minútu. Spolu s bratom ukrajinským utečencom uvarili obed a zabezpečil aj drevo na kúrenie.

„Myslím si, že to je prvé, čo sme mohli spraviť pre týchto ľudí. Rodinný dom je teraz prázdny, je po babke, takže je k dispozícii aj na mesiac, dva, koľko bude treba,“ uviedol Martin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko