Na hlavný obsah

Slovenská armáda nasadzuje ďalšie jednotky a prostriedky na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou

Pripravujú aj tábor pre utečencov.

Slovenská armáda nasadzuje ďalšie jednotky a prostriedky na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou
Na snímke slovenskí vojaci hliadkujú na slovenskej strane hraničného priechodu pre peších v obci Veľké Slemence. Foto: TASR

Na základe rozhodnutia vlády a k zabezpečeniu splnenia stanovených úloh velenie ozbrojených síl rozhodlo o nasadení ďalších síl a prostriedkov na našej východnej hranici. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

„Vytvárame dve účelové zoskupenia, ktorých úlohou bude okrem podpory hraničnej a cudzineckej polície priamo na hraničných priechodoch aj ochrana takzvanej zelenej hranice. V prvom rade nasadzujeme naše prieskumné a hliadkovacie spôsobilosti, tak aby bola hranica dostatočne pokrytá zo zeme ako aj zo vzduchu,“ uviedol generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR.

Humanitárna pomoc pre utečencov

„Ďalej sa podieľame na zbere, preprave a distribúcii humanitárnej pomoci vojnovým utečencom, ako aj na výstavbe a prevádzkovaní hotspotov v súčinnosti so zložkami ministerstva vnútra,“ dodal Zmeko.

Obe účelové zoskupenia budú pripravené nasadiť celkovo takmer 1 500 vojakov zo všetkých druhov síl.

„V spolupráci s Armádou Českej republiky v najbližších dňoch pripravíme tábor pre 400 utečencov, v ktorom budeme spolu s humanitárnymi organizáciami pripravení poskytnúť aj dlho dobejšiu starostlivosť najmä pre ženy a deti, ktoré nemajú kontakt na priateľov a  príbuzných v ďalších krajinách Európy,“ uviedla armáda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko