Na hlavný obsah

Slovenská ekonomika koncom roka 2021 rástla najpomalšie v celej Únii

Darilo sa ekonomikám v Slovinsku či Írsku.

Slovenská ekonomika sa ani na konci minulého roka nedokázala spamätať z pandemického šoku. V posledných troch mesiacoch roku 2021 rástla najpomalším tempom spomedzi štátov Európskej únie. Pomaly rástol aj hlavný obchodný partner Slovenska – Nemecko.

Naopak, darilo sa ekonomikám Slovinska či Írska. Slovenské hospodárstvo brzdili najmä prerušované dodávky súčiastok. Vyžiadalo si to odstavenie výroby v automobilkách. Pre ruskú inváziu na Ukrajine sú podľa ekonómov vyhliadky pre naše hospodárstvo menej priaznivé.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Práve týmto ekonomikám ako slovenská, česká či nemecká, ktoré sú závislé od automobilového priemyslu, sa akokeby nedarí zatvárať pandemický výpadok HDP na rozdiel od niektorých iných ekonomík, ako je napríklad poľská ekonomika alebo pobaltské ekonomiky,“ uviedol Ľubomír Koršňák, analytik Unicredit banky.

Svetlou stránkou hospodárskeho vývoja v závere roka bola vyššia spotreba domácností, ktorá príjemne prekvapila aj odborníkov. Budúci vývoj hospodárstva bude do značnej miery závisieť od reakcie Západu na ruskú agresiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika