Na hlavný obsah

Slovenské hranice by mali chrániť aj drony

Štát za ne chce zaplatiť vyše 1,5 milióna eur.

Slovenské hranice by mali chrániť aj drony
Na snímke hranica Slovenska a Ukrajiny. Foto: TASR

Kontrolu hraníc má posilniť systém s bezpilotnými lietadlami. Ministerstvo vnútra (MV) SR bude jeho nákup financovať pomocou európskych grantov, predpokladaná hodnota zákazky je 1,69 milióna eur bez DPH.

Ponuky v rámci verejného obstarávania možno predkladať do 21. apríla. Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Systém by mal byť vybavený multisenzorovými kamerovými platformami. Slúžiť má na automatizované denné a nočné monitorovanie terénu a neriadeného vzdušného priestoru v reálnom čase.

„Obsluhu celého systému musia vykonávať iba dvaja pracovníci, od zabezpečenia prípravy na let a vykonanie samotného letu. Let musí byť predprogramovaný tak, aby automaticky riadil misie kliknutím a preklikávaním sa v grafickom používateľskom rozhraní a požadované je aj manuálne ovládanie počas celej operácie,“ uvádza sa v požiadavkách.

Systém má byť tiež mobilný a rýchlo presúvateľný z jedného miesta na druhé.

Nákup zafinancuje rezort v rámci Národného programu Fondu pre vnútornú bezpečnosť (ISF). Z celkovej sumy pokryje 75 percent grant z prostriedkov Európskej únie a 25 percent pôjde zo štátneho rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko