Na hlavný obsah

Slovensko evakuovalo zastupiteľský úrad v ukrajinskom Kyjeve

Má sa zrušiť aj bezvízový styk s ruskými diplomatmi.

Slovensko evakuovalo zastupiteľský úrad v ukrajinskom Kyjeve
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Foto: TASR

Slovensko evakuovalo zastupiteľský úrad v ukrajinskom Kyjeve. Pred rokovaním vlády to v stredu (2. 3.) oznámil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Dnes ráno sa pohol diplomatický konvoj v počte 26 osôb z našej ambasády v Kyjeve. Po zhodnotení situácie našimi bezpečnostnými zložkami sme sa ju rozhodli evakuovať,“ vyhlásil Korčok.

Podľa jeho slov ide o desať automobilov, minister trasu konvoja z bezpečnostných dôvodov nešpecifikoval.

„Môžem potvrdiť, že v konvoji sa nachádzajú aj cudzí štátni príslušníci, okrem iného novinári z Británie, Nemecka, občania z Ukrajiny a sú tam aj deti,“ priblížil.

Šéf rezortu zahraničných vecí povedal, že situácia v hlavnom meste Ukrajiny sa rapídne zhoršila. „Hľadali sme moment, kedy by sa konvoj mohol bezpečne dostať z Ukrajiny,“ vyhlásil.

Pozastaví sa bezvízová dohoda s ruskými diplomatmi

Vláda schválila Korčokov návrh na pozastavenie bezvízovej dohody s ruskými diplomatmi. „Zruší sa bezvízový styk pre držiteľov diplomatických pasov z Ruskej federácie,“ dodal Korčok s tým, že tento krok je koordinovaný s ostatnými členmi Európskej únie (EÚ).

„Všetky kroky proti Ruskej federácii, vrátane tohto, majú zmysel vtedy, keď ich budeme robiť spoločne,“ odpovedal Korčok na otázku či Slovensko neplánuje vyhostiť ruských diplomatov.

Zdôraznil, že Rusko by malo ukončiť túto vojenskú agresiu a plne podporuje požiadavky Ukrajiny, aby sa Rusko z ich územia stiahlo. „Rokovania môžu byť úspešné len vtedy, keď Ruská federácia zastaví vojenskú operáciu, lebo žiadne politické dohody nie je možné dosiahnuť v situácii, ak počas nich prebieha vojenská agresia.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko