Na hlavný obsah

Slovensko nakúpi nové obrnené transportéry od Fínska

Komisia rozhodovala medzi 5 krajinami.

Slovensko nakúpi nové obrnené transportéry od Fínska
Obrnený transportér AMV 8x8 z Fínska. Foto: commons.wikimedia.org

Slovensko vylepší armádu novými obrnenými transportérmi z Fínska. Potvrdil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ozbrojené sily by mali dostať 76 nových kolesových vozidiel za približne 430 miliónov eur. Schváliť to musí ešte vláda.

Pri výbere transportérov sa 60-členná expertná komisia rozhodovala medzi vozidlami z Česka, Fínska, Rumunka, zo Španielska a Spojených štátov. Najlepšiu ponuku predložili Fíni s obrnenými vozidlami Patria.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ide o vozidlá, ktoré sú viac modulárne ako ich konkurencia. Zároveň poskytujú väčší priestor pre posádku, respektíve pre výsadok, majú aj mierne vyššiu mieru balistickej odolnosti,“ uviedol bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

Istý čas sa hovorilo o tom, že by nám transportéry mohli dodať Česi. Ich Pandur II. však skončil v hodnotení tesne za fínskou Patriou. A to aj napriek tomu, že ministri obrany sa pri modernizácii armádnej techniky dohodli na česko-slovenskej spolupráci.

Aktuálne prebieha v rezorte obrany 60 modernizačných projektov. Ministerstvo chce aj pre aktuálnu situáciu na Ukrajine niektoré procesy urýchliť, napríklad tender na pásové bojové vozidlá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko