Na hlavný obsah

Slovensko neposkytne Ukrajine stíhačky MiG-29, zbaví sa ich však predčasne

Rokovania o ochrane vzdušného priestoru sú vo finálnej fáze.

Stíhačky MiG-29, ktoré majú vo výzbroji slovenské ozbrojené sily, Ukrajine neposkytneme. Musia chrániť náš vzdušný priestor. Dohodu s iným štátom únie, ktorý by pomohol, kým na Slovensko dorazia americké stíhačky F-16, zatiaľ Slovensko nemá.

Stíhačky ruskej výroby MiG-29 na Sliači a spolu s nimi aj leteckí technici môžu byť podľa bývalého generála Pavla Macka v aktuálnej situácii pre Slovensko rizikom.

„Sú to predstavitelia štátu, ktorý vedie vojenskú agresiu v našom susednom priestore, a preto je absolútne nemiestne, aby na našej základni NATO boli takíto ľudia, lebo môžu byť vyťažovaní aj nátlakovými metódami v prospech ruského štátu,“ uviedol Macko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) potvrdil, že MiG-29 aj ruskí technici na Slovensku skončia predčasne. Informácie o tom, že by sme našimi stíhačkami vyzbrojili Ukrajinu však dementoval.

„Nemôžeme odovzdať jediné stíhacie letectvo, ktoré máme k dispozícii, veď my si musíme brániť náš vzdušný priestor a pokiaľ nemáme alternatívu, nemôžeme dať stíhačky preč,“ dodal Naď.

Rokovania o ochrane nášho vzdušného priestoru s jedným z našich spojencov sú podľa ministra vo finálnej fáze. O koho pôjde, nespresnil. Hovorí sa však o pomoci Česka či Poľska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko