Na hlavný obsah

Slovensko premiestnilo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine do Užhorodu

Personál bude rovnaký ako v Kyjeve.

Slovensko premiestnilo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine do Užhorodu
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Slovensko premiestnilo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine z Kyjeva do Užhorodu, teda do mesta v tesnej blízkosti slovenských hraníc. V stredu (23. 3.) o tom informoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Slovenskí diplomati, ktorí pôsobili v Kyjeve aj počas vojny, sa vrátili do domoviny 4. marca. V Užhorode bude pracovať rovnaký personál ako v ukrajinskej metropole – zástupca veľvyslanca, ktorý sa už na mieste nachádza, veľvyslanec, vojenský pridelenec a policajný pridelenec.

„Budú pomáhať tak, ako doteraz pomáhal aj generálny konzulát v Užhorode a zároveň budú poskytovať informácie priamo z Ukrajiny, ale tiež budú plne vykonávať svoje diplomatické činnosti,“ priblížil Korčok s tým, že ide o dôležité gesto vo vzťahu k Ukrajine.

Celé osadenstvo bude v Užhorode pracovať od štvrtka (24. 3.).

Diskutuje sa o ďalších sankciách

Európske únia sa podľa šéfa slovenskej diplomacie aj naďalej snaží o to, aby odradila Rusko od ďalšej ofenzívy proti Ukrajine.

Lídri EÚ budú mať na štvrtkovom (24. 2.) samite na stole návrhy ďalších sankcií proti Rusku.

„Ide o odpojenie ďalších bánk od medzinárodného systému SWIFT či zaradenie ďalších oligarchov i ich rodinných príslušníkov na sankčný zoznam,“ priblížil Korčok.

Okrem toho má prísť napríklad aj k zákazu kotvenia ruských lodí v prístavoch v krajinách EÚ či zákazu obchodu s drahými kovmi a kameňmi medzi EÚ a Ruskom.

Korčok skonštatoval, že najefektívnejší spôsob, „ako zastaviť financovanie ruskej agresie“, by bolo odstrihnutie sa od ruského plynu a ropy. „Zároveň si uvedomujeme, že je prakticky nerealizovateľné odpojiť mnohé krajiny vrátane Slovenska od dodávok ruského plynu a ropy, osobitne v prípade takých krajín, kde je závislosť od nich veľmi vysoká,“ priblížil.

Slovenský šéf diplomacie podľa vlastných slov lobuje za to, aby Ukrajina dostala štatút kandidátskej krajiny EÚ. „Myslíme si, že musí byť urobený prvý formálny krok, ktorý zatiaľ nemá oporu v celej EÚ, ale Slovensko bude zaň bojovať.“ Ukrajinci podľa neho ukázali, že statočne bojujú za európske hodnoty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko