Na hlavný obsah

Slovensku bezprostredné riziko vojny nehrozí, upokojila prezidentka

Vyzdvihla reakciu sveta na vojnu na Ukrajine.

Slovensku bezprostredné riziko vojny nehrozí, upokojila prezidentka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová upokojuje Slovákov, že Slovensko je súčasťou Severoatlantickej aliancie (NATO) a bezprostredné riziko vojenského konfliktu mu nehrozí.

„Sme súčasťou kolektívnej bezpečnosti a našu suverenitu chráni 30 mocných krajín sveta – naši spojenci z Aliancie. Obranná sila tohto spoločenstva demokratických štátov robí zo Slovenska bezpečné miesto,“ povedala v piatkovom (4. 3.) vyhlásení. „Nie je dôvod na paniku,“ dodala.

Prezidentka ďalej vyzdvihla reakciu medzinárodného spoločenstva na ruskú inváziu na Ukrajinu. „Až 141 štátov z Organizácie spojených národov odsúdilo ruskú agresiu proti Ukrajine a žiadajú okamžité stiahnutie ruských vojsk. Vojnovými zločinmi proti Ukrajincom sa začne zaoberať Medzinárodný trestný súd v Haagu na základe podania 39 krajín – vrátane Slovenska. Vladimír Putin sa prerátal,“ povedala.

Pozrite si celý príhovor Zuzany Čaputovej:

Hlava štátu plne podporuje sankcie proti Rusku, ktoré podľa nej znižujú schopnosť Moskvy viesť vojnu. Podľa Čaputovej ich dosahy čiastočne pocíti aj Slovensko, no stále ide o menšiu cenu za slobodu než ktorú platia Ukrajinci a Ukrajinky.

Čaputová pripomenula, že je zjavné, ktorá z bojujúcich strán začala vojnu. „Ukrajina vojnu nezačala a ani ju nevyprovokovala. Jediným jej ‚previnením‘ je túžba stať sa súčasťou demokratickej Európy. Putin spustil vojnu a on ju aj môže ukončiť. Aj v tejto chvíli môže dať príkaz svojim vojskám, aby sa stiahli z územia Ukrajiny, na ktorom nemajú žiadne právo byť. A môže nastať mier,“ konštatovala.

Vojenskú agresiu proti Ukrajine musí podľa prezidentky odsúdiť aj široká verejnosť v Rusku. „Našťastie už vidíme, že čoraz viac známych umelcov, športovcov, biznismenov, ale aj obyčajných ruských občanov hovorí‘ ‚nie tejto vojne‘. A to aj napriek tomu, že v oficiálnych ruských médiách ich hlas nesmie zaznieť a protestujúcich občanov zatýka polícia,“ uviedla.

Ako priblížila Čaputová, hlas protestujúcich Rusov v tamojších štátnych médiách nesmie zaznieť. Ich prejavy nevôle sú podľa nej veľmi dôležité, „lebo práve oni najviac rozumejú krivde, ktorá je na ukrajinskom národe páchaná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko