Na hlavný obsah

Slovenský bankový sektor je napriek vojnovému konfliktu na Ukrajine stabilný

Bankový dohľad nepretržite monitoruje situáciu.

Slovenský bankový sektor je napriek vojnovému konfliktu na Ukrajine stabilný
Pohľad na Budovu Národnej banky Slovenska v Bratislave. Foto: TASR

Slovenský bankový sektor napriek vojnovému konfliktu na Ukrajine zabezpečuje všetky finančné služby v plnom rozsahu. Aktuálna situácia nemá vplyv na jeho  fungovanie a plynulosť prevádzky. Oznámila to vo štvrtok (3 .2.) Národná banka Slovenska (NBS).

Ako pripomenula, na žiadnu slovenskú finančnú inštitúciu sa nevzťahujú medzinárodné sankcie. „Najväčšie slovenské banky sú súčasťou veľkých európskych bankových skupín,“ dodala NBS.

Všetky slovenské banky aktivovali denný monitoring základných funkcií, ktorý sa využíval počas prvej vlny pandémie. Sledujú najmä vývoj kľúčových parametrov svojho podnikania a vyhodnocujú možné hrozby.

Bankový dohľad nepretržite monitoruje situáciu na úrovni každej banky. „Súhrnne možno konštatovať, že objem expozícií bánk k spoločnostiam na Ukrajine a v Rusku je minimálny a neohrozuje ich stabilitu ani klientov,“ konštatuje NBS s tým, že slovenské banky sú kapitálovo silné, „k čomu prispela aj zodpovedná dividendová politika. Vďaka nej sú banky dokonca kapitálovo silnejšie ako pred pandémiou.“ Vytvorili si masívnu kapitálovú rezervu.

Rizikový profil bánk je dlhodobo stabilný. Pri porovnaní s krajinami EÚ majú slovenské banky nízku úroveň problémových úverov a vysoké krytie opravnými položkami. Stresové testy dlhodobo preukazujú vysokú odolnosť bankového sektora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika