Na hlavný obsah

Šojgu: Ruská armáda bude pôsobiť na Ukrajine až do dosiahnutia stanovených cieľov

Putin za cieľ označil demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny.

Šojgu: Ruská armáda bude pôsobiť na Ukrajine až do dosiahnutia stanovených cieľov
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Ruská armáda bude pokračovať v „špeciálnej operácii“ na Ukrajine až do dosiahnutia stanovených cieľov, vyhlásil v utorok (1. 3.) ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa ruskej agentúry TASS. Tá pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin za cieľ označil „demilitarizáciu a denacifikáciu“ susednej krajiny.

„Zoskupenie ozbrojených síl Ruskej federácie bude pokračovať v špeciálnej vojenskej operácii až do dosiahnutia stanovených cieľov“ povedal na utorňajšej (1. 3.) porade Šojgu, ktorý má zároveň hodnosť armádneho generála.

Podľa Kyjeva ruské jednotky od začiatku vojenskej invázie pred šiestimi dňami utrpeli stratu tisícok vojakov, stoviek obrnených vozidiel a desiatok lietadiel a vrtuľníkov, zároveň však zabili stovky civilistov, najmä pri ostreľovaní a bombardovaní ukrajinských miest.

Moskva o svojich stratách mlčí. Ruské velenie tvrdí, že neostreľuje ukrajinské mestá, ale zneškodňuje iba vojenské ciele, a tak „civilnému obyvateľstvu nič nehrozí“ dodal TASS.

Tvrdenia oboch strán o stratách spôsobených nepriateľmi nemožno overiť z nezávislých zdrojov. Obete v radoch ukrajinských civilistov však potvrdzujú nielen videá na internete a svedectvá médií, ale podľa tlačových agentúr ich potvrdila tiež misia OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet