Na hlavný obsah

Šokovala ma brutalita útokov na ukrajinských civilistov, povedal minister obrany USA

Vyzdvihol slovenskú pomoc utečencom.

Šokovala ma brutalita útokov na ukrajinských civilistov, povedal minister obrany USA
Foto: TASR

Americký minister obrany Lloyd Austin po štvrtkovom (17. 3.) rokovaní so slovenským ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) zopakoval, že Spojené štáty nemienia zaviesť bezletovú zónu nad územím Ukrajiny.

Podľa Austina by takýto krok znamenal vstup Severoatlantickej aliancie (NATO) do vojny. „Pri vyhlásení bezletovej zóny by ste museli zlikvidovať aj raketové jednotky, ktoré sú na území Ruska. Niečo ako ‚light‘ verzia bezletovej zóny neexistuje,“ skonštatoval Austin.

Dodal, že ho „šokovala brutalita bojov a útokov, ktoré sú na Ukrajine namierené aj proti civilnému obyvateľstvu.“ Priblížil, že ak vojská útočia primárne na civilné objekty, ide o vojnové zločiny.

Šéf obrany USA s jeho slovenským náprotivkom deklarovali, že ich krajiny sú stále ochotné podporovať Ukrajinu v obrane jej územia v čase ruskej invázie. „Ako spojenci sme spoločne pripravení pomáhať Ukrajine,“ deklaroval Austin.

Americký minister tiež vyzdvihol slovenskú pomoc utečencom z Ukrajiny i poskytovanie humanitárneho materiálu.

Systém S-300 bez náhrady Slovensko nedaruje

Minister Naď zopakoval, že Slovensko podaruje systém protivzdušnej obrany sovietskej výroby S-300 Ukrajine len v prípade, že bude mať zaň adekvátnu náhradu.

„Sme ochotní Ukrajine poskytnúť systém S-300, ale musíme zaň mať adekvátnu náhradu. Som ministrom obrany Slovenska a v prvom rade sa musím starať o bezpečnosť našej krajiny. Po odovzdaní S-300 na Ukrajinu by vznikla vzdušná medzera nad Slovenskom a časťou NATO,“ povedal Naď.

Americký minister na otázku, či USA majú v pláne Slovensku poskytnúť náhradu za darované systémy, povedal, že „USA k tomu nemajú stanovisko“.

Naď už skôr vo štvrtok rokoval aj so slovinským ministrom obrany Matejom Toninom. Ten ozrejmil, že Slovinsko rovnako používa sovietske protivzdušné systémy. „Máme tiež jasné pravidlá, že môžeme darovať systémy, ale potrebujeme náhrady,“ povedal šéf slovinského rezortu obrany.

Ministri rokovali aj o modernizácii slovenskej armády, konkrétne o stíhačkách ruskej výroby MiG-29.

Naď po rokovaní povedal, že prediskutovali alternatívy, „akými by bolo možné vyplniť medzeru, ak by sme sa rozhodli už viac nevyužívať Mig-29, pokiaľ nám prídu niekedy v roku 2024 nové F-16 zo Spojených štátov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko