Na hlavný obsah

Soška Oscara jej zatiaľ nebola súdená. Glenn Close sa stala ikonou nielen vďaka Cruelle de Vil

Jej prvé tri filmy jej priniesli oscarovú nomináciu.

Soška Oscara jej zatiaľ nebola súdená. Glenn Close sa stala ikonou nielen vďaka Cruelle de Vil
Na snímke herečka Glenn Close. Foto: TASR/AP

Jubilujúca americká herečka a producentka Glenn Close so šiestimi nomináciami na Oscara je známa napríklad z filmov Nebezpečné známosti, Osudová príťažlivosť či z rodinnej komédie 101 dalmatíncov.

Slávu jej podľa jej slov zabezpečili hlavne úlohy nekompromisných záporáčok. Tie vedia hrať tak dokonale, že si ich diváci zamilujú. Herečka sa stále objavuje v nových filmoch i seriáloch. V sobotu (19. 3.) oslavuje jubilejných 75 rokov.

Striedavo žila v Afrike či Švajčiarsku

Narodila sa 19. marca 1947 v Greenwichi v štáte Connecticut, USA ako druhé zo štyroch detí známeho chirurga. Keď mala 13 rokov, jej otec odišiel pracovať do Konga. Close tak žila striedavo v Afrike a v internátnych školách vo Švajčiarsku.

Päť rokov tiež spievala vo folkovej skupine Up with People a z tejto etapy života pochádza aj jej prvé krátke manželstvo s gitaristom skupiny Cabotom Wadeom.

Už na internátnej škole Choate Rosemary Hall School založila divadelný súbor Fingernails. V dráme Rómeo a Júlia, ktorú súbor uviedol, hrala Rómea.

Na škole College of William and Mary študovala dramatické umenie a antropológiu. V New Yorku sa stala členkou divadelného súboru Phoenix Theatre Company. V polovici 70. rokov 20. storočia debutovala na Broadwayi.

Divadlu ostala verná aj počas kariéry na striebornom plátne. Za divadelné a muzikálové úlohy získala trikrát cenu Tony a ďalšie ocenenia.

Postupne prišiel poltucet nominácií

Začiatok jej filmovej kariéry znie ako z rozprávky, pretože hneď jej prvé tri filmy jej priniesli nomináciu na Oscara. Úspech zažila, keď ju v kastingu vybrali do filmu Svet podľa Garpa v roku 1982. Získala prvú nomináciu na Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe za úlohu matky.

Druhá nominácia na Oscara sa jej ušla za vedľajšiu úlohu vo filme Veľké rozčarovanie (1983). V nasledujúcom roku sa jej opäť darilo – nomináciu na Oscara získala opäť za vedľajšiu úlohu vo filme Prirodzený talent.

Presvedčivý výkon, ktorý podala v psychothrilleri Osudová príťažlivosť (1987), jej priniesol oscarovú nomináciu za najlepšiu hlavnú ženskú úlohu. Soška jej však ani vtedy nebola súdená.

Podobne to bolo s filmom Nebezpečné známosti (1988). Išlo o adaptáciu zvrhlého románu Pierra Ambroise Françoisa Choderlosa de Laclosa a nomináciou na Oscara za hlavnú úlohu v tomto filme.

Na Oscara ju nominovali aj za hlavnú úlohu vo filme Albert Nobbs (2011). Na jeho scenári a produkcii sa takisto podieľala.

Cena za celoživotný prínos

Glenn Close je známa aj z filmov 101 dalmatíncov (1996) a 102 dalmatíncov (2000), v ktorých hrala démonickú módnu návrhárku Cruellu de Vil. V animovanej sérii Simpsonovci prepožičala svoj hlas jednej z postáv – Mone Simpsonovej, matke Homera Simpsona.

Jubilujúca herečka Glenn Close má od 12. januára 2009 svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy. Glenn Close na 59. ročníku v septembri 2011 ocenili organizátori festivalu v španielskom meste San Sebastián cenou za celoživotný prínos kinematografii.

Herečka bola trikrát vydatá. Zo vzťahu s producentom Johnom Starkom má dcéru Annie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet