Na hlavný obsah

Španielsko ruší karanténu pre ľudí s miernymi príznakmi covidu

Plne zaočkovaných je tam až 92,4 percenta obyvateľov.

Španielsko ruší karanténu pre ľudí s miernymi príznakmi covidu
Žena má na tvári respirátor počas prechádzky v centre Madridu. Foto: TASR

Španielsko v pondelok (28. 3.) zrušilo povinnú karanténu pre ľudí s miernymi príznakmi ochorenia COVID-19, informovala agentúra AFP.

Španielsko bolo počas prvej vlny pandémie jednou z najviac zasiahnutých krajín v Európe. K zmienenému kroku pristúpilo vzhľadom na nízku mieru nákazy koronavírusom a vysokú úroveň zaočkovanosti.

Zamerajú sa na zraniteľných ľudí

Nová stratégia sa zameria na „zraniteľných ľudí“ a osoby s vážnym priebehom covidu, uvádza sa vo vyhlásení španielskeho ministerstva zdravotníctva.

Okrem zrušenia požiadavky súvisiacej s karanténou španielska vláda zrušila aj testy pre ľudí s príznakmi alebo pre tých, ktorí boli v blízkom kontakte s nakazenou osobou.

Odteraz sa testovanie zameria na zraniteľné osoby, ako sú ľudia nad 60 rokov, ošetrovatelia, tehotné ženy a osoby s oslabenou imunitou.

Počet infikovaných stúpa

Od ľudí s miernymi príznakmi covidu sa však vyžaduje, aby boli opatrní aj pri nosení rúška, ktoré je stále povinné vo verejných vnútorných priestoroch, a obmedzili kontakt s ostatnými.

Španielsko má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti proti koronavírusu na svete. Plne zaočkovaných je tam až 92,4 percenta obyvateľov starších ako 12 rokov.

V Španielsku v posledných týždňoch počet infikovaných opäť stúpa. V piatok (25. 3.) v krajine hlásili 461 nakazených na 100 000 obyvateľov v porovnaní s údajmi zo 17. januára, keď ich zaznamenali rekordných 3 397.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet