Na hlavný obsah

Starosta Chersonu naznačil, že mesto obsadili Rusi

Rusko to oznámilo už skôr v stredu.

Starosta juhoukrajinského prístavu Cherson zrejme naznačil, že mesto padlo do rúk ruských síl. Informoval o tom v stredu (2. 3.) server BBC News, ktorý zároveň poznamenal, že túto informáciu nemôže nezávisle overiť. Moskva už skôr uviedla, že ruskí vojaci čiernomorský prístav obsadili, ukrajinské úrady to popreli.

„Dnes boli na mestskej rade ozbrojení návštevníci,“ napísal na facebooku starosta Ihor Kolychajev a dodal, že vojakom povedal: „Nemáme v meste ukrajinské ozbrojené sily, len civilistov a ľudí, ktorí tu chcú žiť.“

Starosta ďalej napísal, že v Chersone je zavedený zákaz vychádzania od 20.00 do 06.00 h miestneho času a do mesta môžu vchádzať iba autá s potravinami, liekmi a niektorými ďalšími zásobami. Autá môžu jazdiť len „minimálnou“ rýchlosťou a chodci sa nesmú po meste pohybovať v skupine väčšej ako sú dvaja ľudia.

„Zatiaľ je to tak. Vlajka nad nami je ukrajinská. Aby to tak bolo aj naďalej, je potrebné splniť tieto požiadavky. Nič ďalšie v tejto chvíli neviem ponúknuť,“ doplnil starosta.

Stanica BBC predtým napísala, že ak by Cherson naozaj padol, išlo by o najväčšie Rusko dobyté mesto od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

V Chersone žije približne 300 000 obyvateľov. Ruské vojská na juhu Ukrajiny útočia aj na prístav pri Azovskom mori Mariupol, už skôr dobyli neďaleké mesto Berďansk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet