Na hlavný obsah

Štát zvýši opatrovateľské príspevky, avšak menej ako minulý rok

Verím, že aj toto zvýšenie pomôže, hovorí Krajniak.

Opatrovateľský príspevok a príspevok na osobnú asistenciu sa majú zvýšiť aj tento rok. Prilepší si tak viac ako 75 000 ľudí. Podľa bývalého ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) im štát nepridá dosť – vzhľadom na zdražovanie. Terajší minister Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že viac peňazí dostali opatrovatelia vlani.

Pavol Kuklovský pracuje ako osobný asistent už viac ako desať rokov. Zvyšovanie príspevkov za ten čas zažil niekoľkokrát. Teraz štát plánuje asistentom navýšiť hodinovú odmenu zo 4 eur a 82 centov na 5 eur 20 centov, teda o necelých 40 centov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Myslím si, že určite momentálne je to podstatne lepšie, ako to bolo v minulosti. Keď sa naozaj ten človek chce tomu venovať naplno tak je to aj finančne ohodnotené tak, že je to nedostačujúce,“ zhodnotil.

Osobní asistenti sa starajú o zdravotne ťažko postihnuté osoby, ktoré nie sú ich rodinnými príslušníkmi. Krajniak chce zvýšiť aj opatrovateľský príspevok na úroveň minimálnej mzdy. Opatrovatelia, teda tí, ktorí sa starajú o príbuzného, si prilepšia o 17 eur. Z 508 sa dávka zvýši na 525 eur.

„V tom minulom roku to bolo relatívne masívne zvýšenie, to znamená, že preto tento rok je trošku nižšie zvýšenie ako v minulom roku, tak verím, že aj toto zvýšenie pomôže,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika