Na hlavný obsah

Štátny podnik podá trestné oznámenie pre znečistenie rieky Slaná

Rezort hospodárstva vytvorí aj pracovnú skupinu.

Štátny podnik podá trestné oznámenie pre znečistenie rieky Slaná
Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Foto: TASR

V súvislosti so znečistením rieky Slaná, ktoré spôsobila vytekajúca banská voda zo starej bane na železnú rudu v obci Nižná Slaná, podá štátny podnik Rudné bane trestné oznámenie. Informoval o tom v pondelok (21. 3.) riaditeľ podniku Peter Žitňan.

„Chceme, aby sa riadne prešetrilo, kto čo zanedbal a prečo sa nikto nevenoval tomuto problému, ktorý v podzemí vznikal už viac ako 10 rokov,“ uviedol Žitňan. Zároveň odmietol obvinenia, že jeho podnik si nesplnil svoje povinnosti.

Rezort hospodárstva, ktorý je zriaďovateľom Rudných baní, tiež plánuje vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať vyriešením situácie.

„V tejto chvíli vieme povedať, že firma, ktorá v bani naposledy ťažila a bývalé vedenia Rudných baní konali na základe nesprávnych podkladov a situáciu podcenili. Bohužiaľ, výsledkom je aktuálny stav, ktorý však verím, že sa nám podarí čo najskôr vyriešiť,“ povedal Žitňan.

Poukázal tiež na to, že problematiku starých banských prevádzok a ich vplyvov na životné prostredie štát dlhodobo zanedbával. K podobným problémom môže podľa neho dôjsť aj v iných lokalitách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny