Na hlavný obsah

Stoltenberg: NATO nie je súčasťou konfliktu na Ukrajine

Ministri zahraničia rokovali aj o bezletovej zóne.

Stoltenberg: NATO nie je súčasťou konfliktu na Ukrajine
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Najbližšie dni budú pravdepodobne ešte horšie. Očakáva sa, že ruská armáda použije ťažšie zbrane a bude pokračovať v útokoch po celej Ukrajine. Varoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok (4. 3.) po mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí z členských krajín.

Stoltenberg označil ruskú inváziu za najhoršiu vojenskú agresiu v Európe za posledné desaťročia. Poukázal na obliehané mestá, ostreľované školy, nemocnice a rezidenčné budovy, ale aj na nezodpovedné konanie pri Záporožskej jadrovej elektrárni, kde Rusi zabili a zranili niekoľko civilistov.

„Vojna je nebezpečná, ale bojovať pri jadrovej elektrárni ešte väčšmi znásobuje toto nebezpečie,“ uviedol Stoltenberg.

„Najbližšie dni budú pravdepodobne ešte horšie – viac úmrtí, viac utrpenia a viac skazy,“ zdôraznil podľa denníka The Guardian Stoltenberg.

Generálny tajomník tiež zdôraznil, že Severoatlantická aliancia nehľadá zámienky pre otvorený vojenský konflikt s Ruskom. Podľa neho by zapojenie NATO viedlo k rozsiahlej celoeurópskej vojne. Vysvetlil, že NATO je obrannou alianciou, ktorej úlohou je chrániť všetky členské štáty. Dodal. že Aliancia je stále otvorená riešiť spor diplomatickou cestou.

„Nie sme súčasťou tohto konfliktu a máme zodpovednosť za to, aby neeskaloval a nerozšíril sa aj mimo hraníc Ukrajiny. To by bolo ešte viac devastujúce a nebezpečnejšie a s väčším utrpením,“ dodal.

Alianční šéfovia diplomacií diskutovali aj o bezletovej zóne nad Ukrajinou a zhodli sa, že lietadlá NATO by nemali operovať nad ukrajinským vzdušným priestorom a že ani vojaci NATO sa nebudú zúčastňovať pozemných operácií na Ukrajine.

Stoltenberg tiež poukázal, že Rusko používa pri ostreľovaní cieľov aj zakázanú kazetovú muníciu. „Videli sme použitie kazetovej munície a dôkazy o použití ďalších druhov zbraní, ktoré by boli v rozpore z medzinárodným právom,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet