Na hlavný obsah

Stredoškoláci absolvovali písomné maturity zo slovenčiny

Ministerstvo garantuje, že testy zohľadnili dištančné vzdelávanie.

Na stredné školy sa po dvoch rokoch vrátili maturitné skúšky. Písomné maturity zo slovenčiny už majú študenti za sebou. Sú však sklamaní. Písali testy pripravené pre maturitu z roku 2020.

Ministerstvo garantuje, že testy zohľadnili dištančné vzdelávanie. No aj samotní učitelia o tom pochybujú, keďže ich pripravili ešte pred pandémiou.

Maturantov z prievidzského gymnázia vítala ráno riaditeľka s misou plnou čokoládových tyčiniek. Každému popriala veľa úspechov, no so sklamaním prezradila, že v minulosti vedela všetkých študentov osloviť v maturitné ráno po mene. Teraz po troch rokoch nosenia rúšok a dištančného vzdelávanie nepozná všetkých.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Študenti ešte donedávna bojovali za to, aby ich skúška dospelosti obišla. „Mám veľký stres, pretože sme boli veľmi dlho doma a prístup nebol ako v škole a nestihla som všetko dobrať. Ale keď nejde o život nejde o nič,“ uviedla maturantka Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi Marta Gerardisová.

Najväčšie prekvapenie však študenti zažili, keď uvideli na obale testu rok 2020.

„Vzhľadom k tomu, že rôzne školy mali rôzne možnosti a podmienky počas dištančného vzdelávania, tak sa tak trochu logicky predpokladalo, že práve tie polroky, ktoré sa odučili týmto spôsobom budú v teste menej zastúpené alebo zohľadnia náročnosť úloh,“ uviedol stredoškolský učiteľ slovenského jazyka a literatúry Bohdan Cagáň.

Minister školstva garantuje , že testy sú primerané. „Testy pozeralo trojnásobný počet recenzentov, teraz to bolo až 15 recenzentov, ktorí sa pozerajú na to, či otázky sú kladené aj v rámci dištančného vzdelávania,“ dodal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko