Na hlavný obsah

Súd uznal Navaľného za vinného z podvodu a pohŕdania súdom, dostal trest na 9 rokov

Prokuratúra žiadala 13-ročný trest.

Súd uznal Navaľného za vinného z podvodu a pohŕdania súdom, dostal trest na 9 rokov
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: SITA/AP

Ruský súd v novom procese uznal opozičného politika Alexeja Navaľného vinného z podvodu a vzápätí tiež z pohŕdania súdom a poslal ho na deväť rokov do väzenia. Informovali o tom v utorok (22. 3.) agentúry AFP a Reuters. Prokuratúra žiadala pre známeho kritika Kremľa v súvislosti s obvinením 13 rokov väzenia.

Navaľnyj je v súčasnosti vo väzení, kde si odpykáva zhruba 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Vinu odmieta.

„Navaľnyj sa dopustil podvodu, teda krádeže cudzieho majetku pomocou lži,“ uviedla podľa agentúry TASS sudkyňa Margarita Kotovová. Podľa serveru Kommersant sudkyňa popredného ruského opozičného aktivistu uznala vinným zo zvlášť rozsiahleho podvodu.

„Navaľnyj sa dopustil otvoreného pohŕdania súdom,“ predniesla o niečo neskôr Kotovová.

Čoho sa týkali obvinenia

Ruské úrady podľa Kommersantu začali vo februári proti opozičnému predákovi Navaľnému nový proces. V tom ho obvinili zo sprenevery darov a urážky súdu počas vlaňajšieho procesu za hanobenie vojnového veterána Ignata Arťomenka. Súd ho uznal vinným a uložil mu pokutu.

V súčasnom procese prokuratúra obvinila Navalného z toho, že vraj použil na osobné účely stovky miliónov rubľov prevedené do rôznych fondov vrátane jeho Fondu boja s korupciou. Išlo o peniaze na jeho prezidentskú kampaň v roku 2018, ale úrady opozičníka k voľbám nepustili pre predchádzajúce odsúdenie.

Navaľnyj podľa obžaloby vedel, že sa na voľbách nebude môcť zúčastniť, ale napriek tomu zhromažďoval peniaze, pričom pre seba minul 356 miliónov z viac ako 588 miliónov rubľov.

Sám Navaľnyj už skôr vyhlásil, že je nevinný a podotkol, že za vraždu sa zvyčajne dávajú miernejšie tresty ako ten, ktorý preňho teraz žiada prokuratúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet