Na hlavný obsah

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu podala trestné oznámenie na Fica za ohováranie

Fico hovoril o jej profesijnej činnosti.

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu podala trestné oznámenie na Fica za ohováranie
Na snímke predseda Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová podala trestné oznámenie na predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Súvisí to s jeho štvrtkovými (17. 3.) vyjadreniami, ktoré sa dotýkajú profesijnej činnosti Sabovej. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Sabová podala na Fica trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov zasahovania do nezávislosti súdu a ohováranie, priblížila Kudjáková.

Policajti si mali vybavovať sudcov

Fico na tlačovej konferencii uviedol, že niektorí vyšetrovatelia Národnej (NAKA) kriminálnej agentúry pri vyšetrovaní medializovaných káuz sledovali, akí sudcovia majú práve službu na Špecializovanom trestnom súde.

Niektorí totiž podľa neho vyšetrovateľom viac vychádzali v ústrety, napríklad pri návrhoch na väzobné stíhanie obvinených. Jednou z takýchto sudcov bola podľa lídra Smeru-SD aj Sabová.

Kritizoval tiež šéfa súdu Jána Hrubalu, ktorého považuje za zaujatého. Ten v reakcii skonštatoval, že Fico klame. „Nič z toho, čo prezentoval, nedokladuje, že si policajti „dokázali vybaviť sudcu, ktorého potrebovali. Ono sa to totiž ani nedá,“ vyhlásil Hrubala.

Ako priblížil, rozpisy služieb sudcov sú policajtom známe, avšak sudcovia z povahy veci nemôžu niesť a nenesú zodpovednosť za to, kedy ktorý návrh je súdu predložený. „Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniu, že sa sudca dá vybaviť‘,“ dodal.

Fico argumentoval prepisom ďalších komunikácií, ktoré majú prepojenie a manipuláciu dokazovať.

Citoval z materiálov, ktoré podľa neho opätovne usvedčujú z protiprávnosti konania v súčasnosti už obvinených vyšetrovateľov NAKA i niektorých prokurátorov ÚŠP, rovnako tak zo zaujatosti viacerých sudcov ŠTS či sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko