Na hlavný obsah

Súdy ustanovujú opatrovníkov maloletým Ukrajincom, ktorí prídu bez rodičov

Opatrovník je dôležitý najmä pre praktické veci.

Vojnový konflikt na Ukrajine aktivizuje aj naše justičné orgány. Súdy začali vo veľkom konať v záujme ochrany práv detí a mládeže, utekajúcimi pred vojnou. Súvisí to najmä so žiadosťami o dočasné útočisko.

Z viac ako 220 000 utečencov prešlo našimi hranicami asi 80 000 detí. Medzi nimi aj 16-ročný Žeňa Golubovič. So súrodencami precestovali sami stovky kilometrov, aby sa dostali do bezpečia.

„Mohol by som tu do školy chodiť. Môjmu bratovi a sestre tiež hovoria, že by mohli ísť do školy,“ hovorí utečenec z Ukrajiny. „Máme šťastie, že momentálne žijeme v dome u učiteľky prvého stupňa, takže ona nás doučí trošku slovenčinu,“ dopĺňa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na prílev maloletých z Ukrajiny musia okrem iných inštitúcií reagovať i súdy.

„Zaoberáme sa tým, že vydávame neodkladné opatrenia deťom, ktoré tu prídu bez svojho zákonného zástupcu,“ tvrdí Eva Farkašová z Aliancie rodinných sudcov Slovenska. Neodkladnými opatreniami súdy ustanovujú maloletým Ukrajincom opatrovníka.

„Ten opatrovník je dôležitý pre praktické veci napríklad pri požiadaní o dočasné útočisko alebo na zastupovanie pri zdravotnej starostlivosti alebo pri vzdelávaní,“ vysvetľuje Farkašová.

Slovenské súdy od vypuknutia vojny riešili desiatky takýchto prípadov, denne pribúdajú ďalšie. Opatrovníka vyberajú najmä z radov príbuzných alebo známych, ktorí s deťmi pricestovali. Iné je, ak deti nemajú nikoho blízkeho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko