Na hlavný obsah

Sulík: Slovensko má na tento rok zabezpečené dodávky energií

Ukrajine daruje SR motorovú naftu a letecké palivo.

Sulík: Slovensko má na tento rok zabezpečené dodávky energií
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: TASR

Slovensko daruje Ukrajine 10 miliónov litrov nafty a 2,4 milióna litrov leteckého palivu. Po rokovaní vlády to v stredu (2. 3.) oznámil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Podľa jeho slov nie je SR jediná krajina čo niečo takéto robí. „Tá pomoc je čoraz viac koordinovaná v rámci EÚ, aj z nejakého fondu preplácaná, čiže očakávam, že aj toto bude neskôr preplatené,“ podotkol.

Informoval, že palivá odchádzajú zo Slovnaftu a „budú prečerpané do cisterien, ktoré sú na širokom rozchode buď v Dobrej, čo je asi 10 kilometrov pred slovensko-ukrajinskou hranicou, alebo v Čope, teda za hranicou.“ Dodal, že ide o asi 10 alebo 12 vlakov.

Sulík: Slovensko má dostatok energií

Slovensko má na tento rok zabezpečené dodávky energií, tvrdí Sulík. „V každej jednej oblasti máme aj plán B, hovorím najmä o rope, plyne a jadrovom palive, ale celkom dobré je to aj s čiernym uhlím.“

Zdôraznil, že tento rok je zabezpečené palivo pre všetky jadrové elektrárne, ktoré sú v prevádzke.

Šéf rezortu hospodárstva už predtým informoval o prvej dodávke skvapalneného zemného plynu pre Slovensko tankerom, pri rope by Slovensko v prípade prerušenia dodávok z Ruska mohlo využiť ropovod Adria. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko