Na hlavný obsah

Švajčiarsko rozšírilo sankcie proti Rusku

Zablokovalo aj export určitých tovarov a služieb.

Švajčiarsko rozšírilo sankcie proti Rusku
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Švajčiarsko rozšírilo svoje sankcie proti Rusku pre napadnutie Ukrajiny. Vláda v piatok (4. 3.) rozhodla okrem iného o zákaze transakcií s ruskou centrálnou bankou a zablokovala export tovarov, technológií a služieb, ktoré by mohli slúžiť na rozvoj ruského zbrojného priemyslu, bezpečnosti a obrany. Informovala o tom agentúra Reuters.

Švajčiarsko sa už v pondelok (28. 2.) napriek tradičnej neutralite pridalo k protiruským sankciám Európskej únie, ktoré postihujú ruské banky, jednotlivcov aj obchod.

Po novom začne Švajčiarsko už oddnes uplatňovať ďalšie reštrikcie proti Rusku. Zakázalo napríklad vývoz tovaru s dvojakým použitím, ktorý je možné použiť tak na civilné, ako aj na vojenské účely.

Okrem toho sa nesmie vyvážať tovar, ktorý by Rusko mohlo využiť na zabezpečenie svojej bezpečnosti a obrany a na posilnenie vo vojenskej či technologickej oblasti. Konkrétne sa to týka napríklad ropného priemyslu, letectva a kozmonautiky.

„Spolková rada ďalej pozorne sleduje vývoj. Nezávisle potom rozhodne o tom, či prijme aj niektoré ďalšie sankcie EÚ proti Rusku,“ uviedla vláda vo vyhlásení.

Švajčiarsko po ruskej invázii na Ukrajinu zvažovalo, či sa k západným sankciám pripojí. Po niekoľkých dňoch rozhodlo, že bude uplatňovať všetky sankcie, ktoré EÚ prijala 23. a 25. februára.

Okrem iného sú medzi nimi finančné postihy proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, premiérovi Michailovi Mišustinovi a šéfovi ruskej diplomacie Sergejovi Lavrovovi a zameriavajú sa aj proti ruským bankám a oligarchom.

Zákaz exportu svojich výrobkov do Ruska v piatok oznámila aj švajčiarska firma Swatch Group, ktorá vyrába a predáva hodinky Swatch a vlastní aj luxusné značky Longines, Tissot, Omega či Breguet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika