Na hlavný obsah

Svetová banka poskytne Ukrajine finančnú pomoc vyše 720 miliónov dolárov

Bude vo forme úverov a grantov.

Svetová banka poskytne Ukrajine finančnú pomoc vyše 720 miliónov dolárov
Ilustračná snímka. Foto: Twitter - Reuters

Svetová banka (SB) schválila v pondelok (7. 3.) balík núdzovej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov (takmer 648 miliónov eur).

Pomoc v podobe úverov a grantov, ktorú odsúhlasila rada výkonných riaditeľov SB, by mala byť Ukrajine poskytnutá už v priebehu nasledujúcich dní, informovala televízia Sky News.

Vláda v Kyjeve, ktorá riadi obranu krajiny pred vojenskou agresiou Ruska, by mala podľa BBC z prostriedkov SB vyplácať mzdy zamestnancov verejného sektora, sociálne podpory či dôchodky.

Financie prostredníctvom SB poskytnú Ukrajine Spojené kráľovstvo, Japonsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko a Island. Úverové garancie poskytli aj Holandsko a Švédsko.

„Skupina Svetovej banky rýchlo koná, aby podporila Ukrajinu a jej obyvateľov, ktorí čelia násiliu a extrémnym negatívnym (ľudským aj ekonomickým) dôsledkom ruskej invázie,“ uviedol prezident SB David Malpass, ktorého citovala agentúra DPA.

Svetová banka okrem tejto okamžitej pomoci v priebehu nasledujúcich mesiacov pripraví aj ďalší podporný balík pre Ruskom napadnutú Ukrajinu vo výške troch miliárd dolárov (zhruba 2,7 miliardy eur). Pomoc od SB by mali dostať aj krajiny susediace s Ukrajinou, do ktorých smerujú ukrajinskí utečenci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika