Na hlavný obsah

Taliansko po vyše dvoch rokoch ruší núdzový stav

Zavedený bol kvôli pandémii koronavírusu.

Taliansko po vyše dvoch rokoch ruší núdzový stav
Turisti s ochrannými rúškami pred Koloseom v Ríme. Foto: TASR/AP

V Taliansku sa vo štvrtok (31. 3.) po viac ako dvoch rokoch končí núdzový stav zavedený kvôli pandémii covidu-19. Od piatku (1. 4.) potom začne plánované rušenie pandemických opatrení, uviedla agentúra ANSA.

Záťaž nemocníc podľa úradov zostáva v posledných dňoch stabilná, odborníci ale predpokladajú väčšie šírenie nákazy v najbližších týždňoch.

Kabinet vtedajšieho premiéra Giuseppa Conteho zaviedol núdzový stav 31. januára 2020 po tom, ako sa na talianskom území potvrdili prvé dva prípady koronavírusovej nákazy.

Pôvodne mal platiť 6 mesiacov

Išlo o dvoch čínskych turistov. Deň pred tým navyše pred koronavírusom varovala štáty Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Núdzový stav mal pôvodne platiť šesť mesiacov, následne ho vláda a parlament opakovane predĺžili.

S koncom núdzového stavu napríklad zanikne funkcia vládneho komisára pre pandémiu, ktorú zastával generál Francesco Figliuolo. Ten mal na starosti hlavne očkovaciu kampaň. Činnosť ukončí aj výbor expertov, ktorý vláde radil, aké protipandemické opatrenia zaviesť.

„Nákaza nezmizla, ale situácia v nemocniciach je práve vďaka očkovaniu pod kontrolou a to nám dáva nádej do budúcnosti,“ uviedla ministerka pre regionálny rozvoj Mariastella Gelminiová.

Veľká noc bude skúškou

Odborníci však varujú, že v nasledujúcich týždňoch by počet nakazených mohol ďalej stúpať. Virológ Fabrizio Pregliasco pre denník La Repubblica uviedol, že veľkou skúškou budú veľkonočné sviatky, keď ľudia budú viac cestovať a stretávať sa.

Pregliasco očakáva výraznejší pokles prípadov v máji, s príchodom teplejšieho počasia.

V piatok (1. 4.) štartuje rozvoľňovanie opatrení, ktoré už skôr schválila talianska vláda. Ľudia, ktorí boli v úzkom kontakte s nakazeným, nebudú musieť do karantény.

Od mája aj koniec rúšok

Bude obmedzený aj systém covidových certifikátov, ktorý už nebude potrebný pre vstup do obchodov, kancelárií, bánk a mestskej hromadnej dopravy.

Do vnútorných priestorov barov a reštaurácií bude stačiť aj negatívny test, predtým bolo nutné mať očkovanie či potvrdenie o uzdravení z choroby covid-19.

Používanie certifikátov zanikne takmer úplne od 1. mája, keď prestane platiť tiež povinnosť nosiť rúška vo vnútorných priestoroch a v hromadnej doprave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet