Na hlavný obsah

Taliansko skonfiškovalo miliónové majetky ruských oligarchov

Aktivisti tvrdia, že ísť po oligarchoch znamená ísť po Putinovi.

Taliansko skonfiškovalo miliónové majetky ruských oligarchov
Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Foto: TASR/AP

Taliansko od piatku (4. 3.) skonfiškovalo luxusné jachty, vily a ďalší majetok ruských oligarchov blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v hodnote 143 miliónov eur.

Ruskí miliardári mali toto bohatstvo na Sardínii, pobreží Ligúrskeho mora či pri Comskom jazere. Taliansko chce týmto prispieť k tlaku na Putina, aby ustúpil v agresii na Ukrajine.

„Musíme byť schopní zastaviť Putinov útok, priviesť ho k stolu, a on sa nebude baviť s maličkosťami,“ povedal taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio v piatok pre taliansku štátnu televíziu. Informoval o tom portál ABC News.

Aktivisti tvrdia, že ísť po oligarchoch znamená ísť po Putinovi. „Vladimir Putin necháva všetky svoje peniaze u oligarchov,“ povedal William Browder, finančník a aktivista za ľudské práva, ktorý sa narodil v USA a momentálne sídli v Londýne. Kedysi bol veľkým investorom v Rusku, no koncom predminulého desaťročia sa dostal do konfliktu s tamojšou vládou.

„Toto je veľmi účinná psychologická vojna, začať sa zmocňovať jácht. Myslím si, že je to demoralizujúce pre oligarchov a demoralizujúce pre Vladimira Putina,“ poznamenal Browder. Proti ruským oligarchom okrem Talianska zasahujú i v Británii, Nemecku či Francúzsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet