Na hlavný obsah

Ťažké boje pri Charkove či obliehaný Mariupol. Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online

Vo vojne zomreli už tisíce vojakov aj civilistov.

Ťažké boje pri Charkove či obliehaný Mariupol. Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online
Na snímke zničené auto v ukrajinskom Charkove. Foto: SITA/AP

Streda (23. 3.) je 28. dňom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Ruské invázne jednotky od jej začiatku prišli o zhruba 15 300 vojakov, uviedla v utorok (22. 3.) ukrajinská armáda.

V stredu v nočných hodinách zase informovala, že počas nových bojov o Charkov na východe krajiny odrazila útok ruských jednotiek, píše agentúra DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že v prístavnom meste Mariupol obliehanom ruskými jednotkami zostáva v neľudských podmienkach 100 000 obyvateľov. Snahy civilistov zachrániť prostredníctvom humanitárnych koridorov podľa neho marí ruské „ostreľovanie alebo zámerný teror“.

Sledujeme dianie online:

22.37 h

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený pokračovať v dialógu so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Francúzsko a Európa podľa neho urobia všetko pre zastavenie vojny na Ukrajine, okrem toho, že by do nej sami vstúpili. Šéf Elyzejského paláca to uviedol v rozhovore s televíznou stanicou M6.

21.22 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila už 64 útokov na ukrajinské zdravotnícke zariadenia, ku ktorým došlo od začiatku ruskej invázie. V stredu to oznámil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. TASR správu prevzala od stanice CNN.

21.08 h

Vláda českého premiéra Petra Fialu schválila v stredu návrh na predĺženie núdzového stavu do konca mája. Dôvodom je prílev ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

21.00 h

Inflácia v Rusku zrýchlila po polovici marca na vyše 14,5 %, čo predstavuje viac než šesťročné maximum. Uviedlo to ruské ministerstvo hospodárstva. Za zrýchľovaním rastu spotrebiteľských cien sú najmä sankcie západných štátov, ktoré oslabili kurz ruskej meny.

Medziročná miera inflácie dosiahla podľa údajov ministerstva k 18. marcu 14,53 %, čo je najvyššia inflácia od novembra 2015. Týždeň predtým to bolo 12,54 %.

20.47 h

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor v krajine zablokoval Google News (Správy Google). Aplikácia podľa neho sprístupňuje falošné správy o „špeciálnej operácii ruskej armády“, ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Interfax, podľa ktorej tak úrad urobil na žiadosť prokuratúry.

20.36 h

Petrohradský súd v stredu uvalil väzbu na miestneho občana, ktorý dve húfnice stojace pred miestnym múzeom delostrelectva natrel modrou a žltou – teda farbami Ukrajiny.

„Tieto delá až príliš dlho mierili na západ,“ uviedol dotyčný na sociálnych sieťach, kým ho polícia zadržala. Po zatknutí sa k činu priznal, uviedol petrohradský server Bumaga s odvolaním sa na komuniké súdu. Hrozia mu až tri roky väzenia.

20.26 h

V Kyjeve pri ruskom ostreľovaní prišla o život novinárka pracujúca pre ruský server The Insider. Oznámil to sám portál, ktorý sa v Rusku z rozhodnutia úradov musí označovať hanlivou nálepkou zahraničného agenta.

Oxana Baulinová podľa serveru práve fotila trosky po ostreľovaní Podilskej štvrte ukrajinského hlavného mesta ruskými vojskami, keď sa miesto stalo terčom nového raketového ostreľovania. „Spolu s ňou zahynul ešte jeden civilista. Dvaja ľudia, ktorí ju sprevádzali, boli zranení a hospitalizovaní,“ napísal The Insider.

20.03 h

Vláda Spojených štátov na základe dostupných informácií vyhodnotila, že príslušníci ruskej armády sa na Ukrajine dopustili vojnových zločinov, oznámil v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovala o tom agentúra AFP.

19.54 h

Spojené štáty vo štvrtok pre pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu oznámia ďalší balík sankcií, týkať sa budú politikov a oligarchov. S odvolaním sa na bezpečnostného poradcu Bieleho domu Jakea Sullivana o tom informuje agentúra Reuters.

19.43 h

Ruské ministerstvo zahraničia odovzdalo americkému veľvyslanectvu v Moskve zoznam vyhosťovaných pracovníkov zastupiteľského úradu, ktoré Rusko označilo za nežiaduce. Ide o odvetu za vypovedanie ruských diplomatov pôsobiacich v centrále OSN v New Yorku, uviedla agentúra TASS.

Ruská diplomacia zároveň varovala, že akékoľvek nepriateľské kroky sa dočkajú „rozhodnej a primeranej odpovede“. Moskva nespresnila počet vyhosťovaných Američanov.

19.16 h

V obci Haniska neďaleko Košíc štát zriadil humanitárny hub, prostredníctvom ktorého sa bude vypravovať humanitárna pomoc do vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Povedal to v stredu (23. 3.) premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Všetci pozorne sledujeme vývoj situácie na Ukrajine a brutalitu, s akou (ruský prezident) Vladimir Putin likviduje civilných a nevinných občanov. Je nevyhnutné, aby sme im intenzívne pomáhali. Potreba rastie každým dňom,“ uviedol Heger.

18.09 h

Ruská mena výrazne posilnila, pričom nakrátko sa dostala na trojtýždňové maximum. Pomohlo jej vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko začne požadovať od štátov, ktoré nepovažuje za priateľské, platby za dodávky plynu v rubľoch.

18.03 h

Poľsko zmrazilo bankové účty ruského veľvyslanectva, uviedol v stredu v ruskej televízii veľvyslanec Sergej Andrejav. Keď sa sťažoval, že ide o porušenie viedenského dohovoru o diplomatických stykoch, dostalo sa mu vraj odpovede, že Rusi sú agresori.

18.02 h

Nemecko dodá Ukrajine ďalších 2 000 pancierových pästí, uviedla agentúra DPA. Švédsko krajine napadnutej Ruskom pomôže ďalšími 5 000 protitankovými zbraňami, informovala zas agentúra Reuters.

17.43 h

Severoatlantická aliancia odhaduje, že od začiatku invázie na Ukrajinu padlo 7 000 až 15 000 ruských vojakov. Podľa nemenovaného aliančného vojenského činiteľa tak NATO usudzuje na základe analýzy ukrajinských, ruských a otvorených zdrojov. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

17.16 h

Ukrajinská armáda tvrdí, že počas bojov o juhoukrajinské mesto Mariupol zahynul ďalší z veliteľov ruských inváznych síl. Informoval o tom časopis Newsweek s tým, že ide už o 15. vysoko postaveného dôstojníka, ktorý bol zabitý počas bojov s ukrajinskou armádou. Ruské ministerstvo obrany sa k tejto správe nevyjadrilo a zatiaľ ju nebolo možné overiť z iných zdrojov.

17.05 h

Francúzsko znemožnilo plavbu dvoch ďalších luxusných lodí, ktorých ruský majiteľ je na sankčnom zozname Európskej únie. Jachty v odhadovanej hodnote 20 a 70 miliónov eur kotviace pri pobreží francúzskej Riviéry patria Alexejovi Kuzmičevovi, napísala agentúra AFP s odvolaním sa na vládne zdroje.

16.53 h

Vojna na Ukrajine a agresia režimu ruského prezidenta Vladimira Putina ukazuje, aký potrebný je strategický výhľad a ako veľmi je potrebné počítať aj s negatívnymi možnosťami vývoja, ktoré sa niekedy zdajú byť neuveriteľné.

Počas workshopu venovaného téme strategického výhľadu a scenárom budúceho vývoja do roku 2035 s dopadom na zahraničnú a európsku politiku Slovenska to povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). 

16.52 h

Americký prezident Joe Biden v stredu (23. 3.) opäť varoval, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane, čo označil za reálnu hrozbu. Informovala o tom agentúra AFP.

16.36 h

Ruské ostreľovanie zničilo v obkľúčenom Mariupole budovu umeleckého múzea Archipa Kuindžiho, oznámila miestna radnica. Správu nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

16.28 h

V súčasnosti mesto Hriňová v Detvianskom okrese poskytuje núdzové ubytovanie 15 utečencom z Ukrajiny, ďalší sú však ubytovaní aj v súkromných domoch. Uviedol to primátor mesta Stanislav Horník.

16.25 h

Ruský parlament v stredu schválil zákon, ktorý oprávňuje príslušníkov ruských inváznych síl na Ukrajine na získanie štatútu vojenských veteránov a ďalších výhod od štátu. Informuje agentúra DPA.

Zákon, ktorý parlamentu predložila vládna strana Jednotné Rusko, umožní vojakom bojujúcim na Ukrajine dostávať každý mesiac finančný príspevok. Zároveň získajú daňové bonusy, lepšiu zdravotnú starostlivosť a zľavnené alebo bezplatné cestovanie vo verejnej doprave.

16.02 h

Pápež František nalieha na predstaviteľov vlád, aby pochopili, že nákup a výroba zbraní konflikt na Ukrajine nevyriešia.

Svätý Otec sa tiež modlil za obete ruskej invázie na Ukrajinu vrátane vojakov, ktorí padli v boji na oboch stranách. Povedal tiež, že jeho starý otec, ktorý bojoval v prvej svetovej vojne na severe Talianska, ho naučil nenávidieť vojnu vo všetkých jej podobách.

15.59 h

Francúzske firmy musia okamžite opustiť ruský trh, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v online vystúpení francúzskym poslancom.

Obliehaný ukrajinský Mariupol a jeho zbombardovanú nemocnicu prirovnal ku francúzskemu Verdunu, dejisku jednej z najväčších bitiek prvej svetovej vojny.

Poslancov požiadal o minútu ticha na uctenie pamiatky obetí vojny na Ukrajine a tiež o ďalšie obranné vybavenie pre Ukrajinu, aby sa mohla brániť ruskej agresii.

15.49 h

Poľské ministerstvo kultúry organizuje pre múzeá na Ukrajine dodávky pomoci s cieľom zachrániť umelecké diela a kultúrne artefakty. Súčasťou dodávok sú hasiace prístroje, protipožiarne závesy, špeciálne pásky a iné materiály určené na ochranu umeleckých diel v čase pokračujúcej ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine. Informovala agentúra PAP.

„Prvá dodávka z Národného múzea v Poznani dorazila do Galérie umenia v Ľvove 11. marca,“ informovalo v utorok ministerstvo kultúry vo Varšave. Do Poľska súčasne odviezli 600 kníh, ktoré poznaňská mestská knižnica nakúpila pre ukrajinské deti.

15.30 h

Ukrajinská armáda obkľúčila ruské jednotky v mestách Irpiň, Buča a Hostomel. Vyplýva to zo stredajšieho oznámenia miestnych úradov, podľa ktorých sa oblasť bojov severozápadne od Kyjeva nachádza na hrane humanitárnej katastrofy. Už v utorok ukrajinská armáda oznámila, že obsadila mesto Makariv západne od metropoly.

15.29 h

Rusko už za plyn určený pre Európu nebude brať eurá ani doláre, platby sa chystá žiadať v rubľoch. Na videokonferencii, ktorú odvysielala štátna televízia, to v stredu uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

14.59 h

Bielorusko vyzvalo niektorých ukrajinských diplomatov, aby opustili krajinu, a rozhodlo o uzavretí ukrajinského generálneho konzulátu v Breste. Informovala o tom v stredu bieloruská štátna agentúra BelTA.

V utorok bieloruská tajná služba KGB obvinila ôsmich ukrajinských diplomatov zo špionáže, pripomenula agentúra Reuters. Podľa agentúry Interfax musí 12 ukrajinských diplomatov opustiť Bielorusko do 72 hodín.

14.46 h

V medzinárodnej légii dobrovoľníkov, ktorí chcú s Ukrajincami bojovať proti ruskej invázii, je aj 23-ročná Talianka Giulia Schiffová.

Túto pilotku pred niekoľkými rokmi talianska armáda vylúčila zo svojich radov, keď obvinila svojich kolegov z fyzického násilia a šikanovania.

Informujú o tom talianske médiá, podľa ktorých je Schiffová jedinou ženou v medzinárodnej légii pomáhajúcej ukrajinským vojakom v tejto vojne.

14.45 h

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina údajne opustil rady ruskej vlády a ušiel z krajiny. Podľa agentúry Reuters ide o skúseného reformátora a osobitného predstaviteľa pre životné prostredie Anatolija Čubajsa. Uviedla to stanica Sky News.

Čubajs je podľa správy údajne proti Putinovej „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine a nemá v úmysle vrátiť sa do Ruska. Išlo by doposiaľ o najvyššie postaveného ruského činiteľa, ktorý odišiel z krajiny.

14.42 h

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v stredu uviedla, že po istom zdržaní mieria na Ukrajinu ďalšie protilietadlové rakety sovietskej výroby typu Strela, ktoré predtým používala armáda komunistického východného Nemecka. Informovala agentúra Reuters.

14.35 h

Lídri krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) by sa mali na štvrtkovom samite dohodnúť na posilnení síl na východnom krídle Aliancie rozmiestnením štyroch nových bojových skupín v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Uviedol to v stredu (23. 3.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

14.15 h

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyhlásilo, že medzi Ruskom a Ukrajinou prebehli od začiatku vojenskej invázie už dve výmeny zajatcov. Podľa podpredsedníčky ukrajinskej vlády Iryny Vereščukovej však doposiaľ prebehla iba jedna takáto výmena. Informovala agentúra AFP.

14.11 h

Rokovania s Ruskom o ukončení takmer mesiac trvajúcej ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine sprevádzajú „značné ťažkosti“, uviedol v pondelok vyjednávač Kyjeva. Jeho vyjadrenie prišlo po tom, čo Moskva obvinila Spojené štáty z marenia mierového úsilia. Informovala agentúra AFP.

14.09 h

Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa už takmer dva týždne neukázal na verejnosti. Poukázala na to v stredu nemecká verejnoprávna televízia a rozhlas Deutsche Welle, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Okrem toho si médiá všimli, že sa zo správ vytratil aj náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov. Naposledy sa 11. marca objavila správa o jeho rokovaniach s tureckým náprotivkom Yašarom Gülerom.

14.03 h

Slovensko premiestnilo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine z Kyjeva do Užhorodu, teda do mesta v tesnej blízkosti slovenských hraníc. V stredu o tom informoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

13.55 h

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz dôrazne varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred nasadením chemických alebo biologických zbraní vo vojne na Ukrajine, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Heberstreit.

13.40 h

Expremiér a líder Smeru Robert Fico považuje za nehorázne uvažovať o tom, že by Slovensko poskytlo Ukrajine systém S-300. Hovorí o vzdaní sa jediného funkčného systému Slovenska na ochranu vzdušného priestoru. Vyhlásil to v stredu.

„Ak by došlo k tomu, že vláda pošle S-300 na Ukrajinu, aktívne sa zapájame do vojnového konfliktu,“ upozornil Fico. Zdôraznil potrebu zabezpečiť ochranu Slovenska a pripomenul, že S-300 je určený na ochranu významných administratívno-priemyselných centier a strategických objektov.

13.15 h

Ústredná koordinačná skupina pre vykonávanie medzinárodných sankcií má napomôcť k efektívnemu vykonávaniu reštriktívnych opatrení, ktoré prijala EÚ v nadväznosti na situáciu na Ukrajine. Jej vznik odobrila vláda na stredajšom rokovaní.

13.10 h

Moskovská burza vo štvrtok (24. 3.) čiastočne obnoví obchodovanie s akciami, oznámila centrálna banka. Neobchoduje sa tam od začiatku invázie na Ukrajinu.

13.00 h

Švajčiarsky potravinársky gigant Nestlé výrazne obmedzí aktivity v Rusku, zastaví napríklad predaj značiek KitKat a Nesquik. Ľuďom tam bude naďalej platiť.

12.50 h

Krajiny Európskej únie by mali pred nadchádzajúcou zimou povinne naplniť štyri pätiny kapacity svojich plynových zásobníkov a môžu siahnuť k spoločným nákupom plynu. V reakcii na nový rast cien energií spôsobený ruskou inváziou na Ukrajinu to navrhla Európska komisia.

Exekutíva Únie však nevypočula volanie najmä juhoeurópskych krajín, aby výraznejšie zasiahla do trhu s energiami alebo zastropovala ich ceny.

12.08 h

Čína označila Rusko za dôležitého člena skupiny G20. Urobila tak po tom, ako Spojené štáty hovorili o perspektívach možného vylúčenia Ruska z G20 v súvislosti inváziou na Ukrajinu, píše AFP.

12.03 h

Taliansky premiér Mario Draghi vyzval Čínu, aby nepodporovala Rusko po jeho vojenskej invázii na Ukrajinu a využila svoj vplyv na úsilie o nastolenie mieru v tejto napadnutej východoeurópskej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.29 h

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko označil ruský vojenský útok na svoju vlasť za vyhladzovanie národa. „Je to genocída,“ povedal niekdajší profesionálny boxer v stredu (23. 2.) počas živého spojenia s nemeckým Mníchovom, ktorý je partnerským mestom ukrajinskej metropoly. Informovala o tom agentúra DPA.

 „Oni ničia civilné obyvateľstvo, ničia našu krajinu,“ upozornil 50-ročný Kličko.

 Kyjev je podľa neho ostreľovaný raketami, „ktoré zničia každý ľudský život v okruhu 500 metrov“. Nie je to útok na armádu, ale na obyvateľstvo, dodal.

11.02 h

Spoločnosti EÚ postihnuté protiruskými sankciami budú mať nárok na štátnu pomoc vo výške až 400 000 eur. Európska komisia zmiernila príslušné pravidlá pomoci, informuje ČTK.

10.58 h

Slovenská pošta poskytuje od stredy možnosť bezplatne zaslať balík s humanitárnou pomocou na konkrétnu adresu na Ukrajine. Balíky možno podávať vo všetkých pobočkách Slovenskej pošty na celom Slovensku. Informovala hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

10.37 h

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa chystá uvaliť sankcie na viac ako 300 zákonodarcov Štátnej dumy, teda dolnej komory ruského parlamentu.

Informoval o tom denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na vyjadrenia nemenovaných činiteľov americkej vlády a oficiálne interné dokumenty. Biely dom informáciu o nových sankciách nekomentoval.

10.30 h

Vojenská invázia ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine sa napriek každodenným útokom zo strany jeho jednotiek „zastavila“, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz. Informujú agentúry AFP a DPA.

10.26 h

Poľské ministerstvo zahraničia si ráno predvolalo ruského veľvyslanca. Podľa neoficiálnych informácií agentúry PAP a serveru Onet.pl sa Varšava chystá vyhostiť z krajiny cca 40 ruských diplomatov, ktorých podozrieva zo špionáže.

Z Moskvy už zaznelo, že v prípade vyhostenia diplomatov prijme ruská diplomacia odvetné kroky.

10.20 h

Spôsob, akým oficiálne vedenie Maďarska v poslednom čase pristupuje k Ukrajine, je dokonca horší než spôsob niektorých ruských satelitov z bývalého Sovietskeho zväzu. Napísala to v utorok na Facebooku podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

10.10 h

Vyslanie mierových síl NATO na Ukrajinu by viedlo k priamej konfrontácii medzi Ruskom a alianciou, varoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

10.07 h

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti opäť podporila ekonomické sankcie proti Rusku. Tamojší prezident Vladimir Putin chce podľa nej zmeniť bezpečnostnú architektúru v celej Európe.

„Zabrániť v tom môžu iba ekonomické sankcie, ktoré mu znemožnia viesť vojnu a ďalej zabíjať nevinných ľudí a bezbranné deti. Odradia ho tiež od rozpútania ďalšieho vojenského konfliktu. Ekonomické sankcie proti Kremľu sú príspevkom aj k našej vlastnej bezpečnosti,“ napísala hlava štátu.

9.57 h

Na Ukrajine pokračuje snaha evakuovať civilistov cez deväť humanitárnych koridorov, na ktorých sa dohodli ukrajinské úrady a ruská armáda. Podľa serveru Ukrajinska pravda to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Podľa agentúry Reuters vicepremiérka však naznačila, že sa nepodarilo dosiahnuť dohodu na vytvorení bezpečného koridoru priamo z centra Mariupolu.

9.43 h

Ruské jednotky bombardovali a zničili most v obkľúčenom meste Černihiv na severe Ukrajiny, uviedol v stredu gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus. Informuje o tom agentúra AP.

Zničený most Ukrajinci využívali na evakuáciu civilistov a prísun humanitárnej pomoci. Nachádzal sa nad riekou Desna a spájal mesto s ukrajinskou metropolou Kyjev.

9.42 h

Ruské sily zasiahli sklad zbraní v meste Rivne na západe Ukrajiny, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany. Informovala televízia Sky News, podľa ktorej sa tieto tvrdenia nepodarilo nezávisle overiť.

9.37 h

V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo 121 detí a 167 maloletých v krajine bolo zranených. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra.

Najviac detských obetí ruskej agresie ukrajinské úrady podľa agentúry Unian zaznamenali v Kyjevskej, Charkovskej, Doneckej, Černihivskej a Mykolajivskej oblasti. Agentúra Reuters poznamenala, že tieto údaje nebolo možné nezávisle overiť.

9.30 h

O dočasné útočisko požiadalo na Slovensku už takmer 50-tisíc osôb prichádzajúcich z Ukrajiny. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Slovensko-ukrajinskú hranicu v utorok prekročilo 677 mužov, 1745 žien a 1004 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1980 osôb. Celkovo už slovensko-ukrajinskú hranicu od začatia konfliktu prekročilo takmer 262-tisíc osôb.

9.22 h

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) sa bude v stredu zaoberať tromi rezolúciami o humanitárnej kríze na Ukrajine.

Nachádzajú sa medzi nimi i dve navzájom súperiace rezolúcie. Jedna podporovaná Ukrajinou a západnými krajinami, ktorá dáva jasne najavo, že Rusko je zodpovedné za eskaláciu humanitárnej krízy, a druhá podporovaná Juhoafrickou republikou, ktorá nespomína Rusko.

9.15 h

Rusko pokračuje v zhromažďovaní vojenskej techniky pozdĺž bieloruských hraníc s Ukrajinou. Podľa agentúry Unian to vo svojej pravidelnej rannej správe uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Ten zároveň napísal, že odporcovia vojny v Bielorusku čiastočne narušili železničné spojenie vedúce z tejto krajiny na Ukrajinu.

8.58 h

Od prepuknutia vojny má luxusné lyžiarske stredisko Bukovel, ďaleko od miest bombardovania, veľmi zvláštnu klientelu. Zdržiavajú sa tam Ukrajinci, ktorých mestá sa premenili na bojisko a hľadajú tam svoje miesto v boji proti ruskej invázii.

Reportáž o stredisku Bukovel na západe Ukrajiny, kde sú strety najmenej viditeľné, ponúkol francúzsky denník Le Monde.

8.44 h

Ruské jednotky sa sťahujú zo severu a juhu, aby „obkľúčili ukrajinské sily na východe krajiny“. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na najnovšie spravodajské informácie britského ministerstva obrany. Ruské vojská podľa Britov postupovali z Charkova a Mariupola.

8.43 h

Štyri ukrajinské deti odcestovali do USA na liečenie po tom, čo ich terapiu rakoviny prerušila ruská vojenská invázia na Ukrajinu, oznámili Spojené štáty. Informovala o tom agentúra AFP.

„Deti sú počas krízy najzraniteľnejšie,“ uviedol v príspevku na twitteri americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po tom, čo oznámil ich evakuáciu. „Tieto deti bezpečne obnovia nevyhnutnú terapiu na liečbu rakoviny, ktorú im prerušila ruská agresia,“ dodal.

8.38 h

Severná Kórea má významné kybernetické schopnosti a spolupracuje so všetkými druhmi kybernetických zločincov vrátane tých z Ruska, uviedol v utorok poradca pre národnú bezpečnosť Spojených štátov Jake Sullivan. Informovala o tom agentúra Jonhap.

„Všeobecne môžem povedať, že kybernetické schopnosti KĽDR sa už vo svete prejavili. Krajina spolupracuje so všetkými druhmi kybernetických zločincov po celom svete, vrátane ruských kybernetických zločincov,“ povedal Sullivan.

8.33 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil mierové rokovania s Ruskom za „veľmi ťažké“. Urobil tak vo videoposolstve zverejnenom v stredu ráno. Informovala agentúra DPA.

„Sú veľmi ťažké, niekedy škandalózne, ale krok za krokom postupujeme,“ povedal Zelenskyj s tým, že ukrajinskí predstavitelia rokujú s Rusmi každý deň.

8.30 h

Iba plné využitie potenciálu sankcií proti Moskve môže pomôcť čo najskôr ukončiť vojnu na Ukrajine. Skonštatoval to po zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti EÚ štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus (SaS).

Ako informoval tlačový odbor rezortu, hlavnou témou rokovania ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských štátov bolo napríklad znižovanie energetickej závislosti od Ruska alebo zapájanie Ukrajiny do rôznych projektov EÚ.

8.20 h

Rusko sa začalo uchyľovať k tomu, že začína povolávať do boja bývalých vojakov so skúsenosťami, aby nahradilo ťažké straty. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej armády na facebooku.

7.51 h

Detská nemocnica v meste Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa stala terčom útoku ruských jednotiek, uviedla v utorok ukrajinská štátna pohotovostná služba.

Z budovy, ktorej strecha po ostreľovaní začala horieť, evakuovali dovedna sedem detí a 15 dospelých vrátane lekárov.

7.37 h

Ruský prezident Putin sa tento rok plánuje zúčastniť na samite krajín G20, ktorý bude hostiť Indonézia, povedala podľa Reuters ruská veľvyslankyňa v Jakarte.

7:32 h

Zelenskyj povedal, že ruskí piloti sa skôr či neskôr budú zodpovedať za zabíjanie civilistov na Ukrajine. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Rád by som to ešte raz zopakoval všetkým ruským pilotom nerozmýšľajúcim nad rozkazmi, ktoré plnia, pretože zabíjanie civilistov je zločin. Budete sa za to zodpovedať, či už dnes alebo zajtra, to je nevyhnutné,“ povedal Zelenskyj počas najnovšieho prejavu.

7.16 h

Približne 7 000 ruských dovolenkárov sa nemôže dostať z Thajska. Ako referuje spravodajský web BBC, odkedy boli na Rusko uvalené sankcie, nemôžu si vyberať hotovosť z bankomatov ani používať svoje platobné karty.

7.01 h

Francúzsky energetický gigant TotalEnergies oznámil, že minimálne do konca tohto kalendárneho roka nebude nakupovať z Ruska žiadnu ropu a ropné produkty.

TotalEnergies vlastní podiel vo výške 19,4 % v ruskom producentovi zemného plynu Novatek. Má tiež 20-percentný podiel v projekte Yamal LNG v severnom Rusku.

6.44 h

Ruské vojenské sily zničili nové laboratórium v jadrovej elektrárni v Černobyle, ktoré okrem iného pracuje na zlepšení nakladania s rádioaktívnym odpadom. Uviedla to ukrajinská štátna agentúra zodpovedná za uzavretú zónu v Černobyle.

6.30 h

V skladoch pomoci pre ľudí z Ukrajiny dochádzajú zásoby. Čo urgentne chýba, zverejňujú samosprávy na mestských stránkach. Množstvo utečencov prekvapilo dobrovoľníkov v Trenčíne. Za jeden deň navštívilo centrum pomoci takmer 270 ľudí.

6.16 h

Popredný predstaviteľ bieloruskej opozície Pavel Latuška vyzval Západ, aby sprísnil sankcie proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a jeho režimu za to, že podporujú ruskú inváziu na Ukrajine, píše AFP.

6.12 h

Zelenskyj povedal, že obyvatelia Mariupolu žijú „v úplnom obliehaní, bez jedla, bez vody, bez liekov, za neustáleho ostreľovania, za neustáleho bombardovania“.

Mariupol mal pred vojnou cca 430 000 obyvateľov. Mesto má strategický význam, jeho dobytie by Rusom umožnilo vytvoriť pozemné spojenie s anektovaným Krymom, ale ukrajinské sily odmietajú kapitulovať.

6.08 h

Zelenskyj v stredu vystúpi cez telemost v japonskom a francúzskom parlamente. Európska komisia dnes predstaví svoje návrhy na zmiernenie rastu cien energií a opatrení v prípade výpadku dodávok plynu z Ruska.

Popoludní je v Bruseli ohlásená tlačová konferencia generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga.

6.04 h

Ukrajinská armáda uviedla, že počas nových bojov o Charkov na východe krajiny odrazila útok ruských jednotiek, píše agentúra DPA.

Ťažká je situácia v Izjume ležiacom asi 100 kilometrov na juhovýchod od Charkova, s ním ukrajinské jednotky úplne stratili spojenie. Informácie nemožno nezávisle overiť.

6.01 h

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok povedal, že ruská „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine pokračuje presne podľa vopred stanovených plánov a cieľov, píše CNN.

Peskov takisto pripomenul požiadavky ruského prezidenta Vladimira Putina. Hlavným cieľom operácie je podľa Peskova zbaviť sa vojenského potenciálu Ukrajiny, nacionalistických práporov a zaistiť, aby Ukrajina zostala neutrálnou krajinou.

Ukrajina musí podľa hovorcu Kremľa takisto prijať, že Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, je súčasťou Ruska, a takisto musí prijať, že dva odštiepenecké regióny na východe Ukrajiny sú už nezávislé štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet