Na hlavný obsah

Ťažko chorá matka sa pre zákaz ruských letov nevie dostať z Moskvy domov

Nedokáže jej pomôcť ani štát.

Ťažko chorá matka sa pre zákaz ruských letov nevie dostať z Moskvy domov
Ilustračná snímka - lietadlo ruskej spoločnosti Aeroflot. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine zasiahla nečakane aj rodinu žijúcu na strednom Slovensku. Ťažko chorá matka dvoch detí nevie, ako sa dostane z Ruska domov. Ministerstvo zahraničných vecí nemá ako pomôcť. Do Ruska už nelietajú ani humanitárne lety.

Katarínu Sobotovú pred niekoľkými rokmi pripútala skléroza multiplex k vozíku. Keď sa dozvedela o liečbe kmeňovými bunkami na moskovskej klinike s viditeľnými výsledkami u iných pacientov, získala novú nádej.

Na liečbu jej prispeli priatelia a pred mesiacom odletela do Ruska, aby tam podstúpila náročnú liečbu. Ešte v pondelok (28. 2.) netušila, ako sa dostane domov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zrušili mi už štyri lety a odtiaľto sa nedostanem. A rieši sa Turecko a neviem kadiaľ, ale to je náročná a zdĺhavá cesta, a keďže som na vozíku a necítim sa na to a bojím sa, že to nezvládnem. Imunitu mám veľmi slabú,“ povedala pani Katarína.

Zo Slovenska od pondelka nelietajú do Ruska ani humanitárne medicínske lety. Poisťovne ich odmietajú poistiť. Štát Kataríne pomôcť nedokáže. Podľa tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa tento prípad ako jeden z prvých ukazuje, že vojna na Ukrajine sa priamo dotýka aj Slovákov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko